Atrieseptumdefekt, ASD, er en hjertefeil hvor det er et hull i skilleveggen mellom hjertets forkamre (atrier).

Faktaboks

Uttale
atriesˈeptumdefekt

Hullet kan være lokalisert til ulike deler av skilleveggen. Små defekter er uten betydning og krever ingen behandling. De aller fleste av disse defektene lukker seg av seg selv. Større defekter medfører betydelig passasje av oksygenrikt blod fra venstre forkammer over i høyre forkammer. Dermed økes blodmengden som skal passere gjennom lungekretsløpet, og dette fører til overbelastning av høyre hjertehalvdel og lungekretsløpet. På grunn av den høye belastningen blir høyre hjertehalvdel forstørret, og etter hvert utvikles en høyresidig hjertesvikt. Den høye belastningen i lungekretsløpet gjør også at det oppstår forandringer i de små lungearteriene. Dette fører til ytterligere økt motstand mot blodets gjennomstrømming og høyre hjertehalvdel belastes dermed enda mer.

Typer

Sekundumdefekt

Ved den vanligste formen for ASD er hullet lokalisert omtrent i midten av skilleveggen, tilsvarende septum secundum, og kalles ofte «secundum ASD». Disse utgjør i overkant av 70 prosent av alle ASDene.

Primumdefekt

Den nest vanligste typen ASD er septum primumdefektene, som utgjør omtrent 20 prosent. Ved denne tilstanden er hullet lokalisert helt ned mot klaffene mellom forkamrene og hjertekamrene, det vil si mitral- og trikuspidalklaffene. Som oftest er disse defektene kompliserte med misdannelser av de nevnte klaffene og også med et hull i skilleveggen mellom hjertekamrene, også kalt ventrikkelseptumdefekt (VSD).

Andre

De resterende atrieseptumdefekter er lokalisert mot kroppens hulvener og kalles sinus venosus-defekter.

Behandling

Atrieseptumdefekter med en størrelse som gir belastning på hjertet og lungekretsløpet bør lukkes. De aller fleste sekundumdefektene kan lukkes ved hjerte-kateteriseringuten. For å gjøre det, fører man inn et tynt plastikkrør (kateter) via venesystemet fra lysken opp til hjertet. Gjennom dette kateteret føres et instrument spesiallaget for formålet. Instrumentet er formet som en propp som man setter i hullet.

Noen få sekundumdefekter, samt alle primumdefekter og sinus venosus-defekter må fortsatt lukkes kirurgisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg