Hjertefeil.

Hjertefeil. Fallots tetrade (tetralogi) er et medfødt hjertefeil-syndrom med fire misdannelser: pulmonalstenose, ventrikkelseptumdefekt, fortykkelse (hypertrofi) av muskulaturen i høyre hjertekammer og høyreforskjøvet, «ridende» aorta over septumdefekten. Bildet viser et frontalsnitt gjennom et hjerte hvor disse misdannelsene er avmerket.

Av /KF-arkiv ※.
Hjertefeil.

Hjertefeil. Ductus arteriosus persistens er en abnorm forbindelse mellom livpulsåren (aorta) og lungekretsløpet. Blodets oksygeninnhold i de store karene ved denne sykdommen er antydet ved fargetoner fra blått til rødt. Den abnorme forbindelsen kan fjernes ved operasjon, som vist på den lille tegningen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Hjertefeil er ethvert avvik fra den normale oppbygningen av hjertet. Avviket kan være medfødt eller ervervet i løpet av livet. Medfødte hjertefeil vil si feil i hjerteanlegget som i de fleste tilfeller oppstår tidlig i svangerskapet i slutten av første måned. Til de medfødte hjertefeilene regnes også feil knyttet til de store arteriene.

Til ervervede hjertefeil hører blant annet hjerteklaffefeil etter for eksempel giktfeber eller forandringer oppstått på grunn av for eksempel et hjerteinfarkt.

Diagnose

Diagnosen ved hjertefeil kan ofte stilles ved å lytte på hjertet med stetoskop, fordi de fleste typene gir karakteristiske bilyder. For å bedømme graden av misdannelse og det beste tidspunktet for operasjon, er supplerende undersøkelser som ekkokardiografi, hjertekateterisering og røntgenundersøkelser med kontrastmiddel nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Kristin Standish

Hvem er redaktør for denne artikkelen?

svarte Georg Kjøll

Hei Kristin. Trenger du denne informasjonen til en litteraturliste er det ansvarlig redaktør for Store norske leksikon, Anne Marit Godal, som er svaret. Har du spørsmål om innholdet i artikkelen, fagansvar eller liknende kan du kontakte meg, siden jeg er redaktør med ansvar for medisinstoffet. Hilsen Georg Kjøll

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg