Hjertet
Skjematisk tegning av et frontalt snitt gjennom hjertet.
Av /BioRender.

Atrioventrikulærklaffer er ventillignende klaffer mellom hvert av hjertets forkamre og hovedkamre. Disse forkortes ofte AV-klaffer. De styres av blodstrømmens trykkforhold, og åpner og lukker seg passivt slik at blodet strømmer i kun én retning: fra forkammeret til hovedkammeret, og aldri motsatt.

Faktaboks

Uttale
atrioventrikulˈærklaffer
Etymologi
av latin atrium, ‘forkammer’, og ventriculus, ‘hjertekammer’

Klaffen på høyre side av hjertet har tre fliker og kalles tricuspidalklaffen (valva tricuspidalis). I venstre hjertehalvdel har den to fliker og kalles bicuspidalklaffen eller mitralklaffen (valva mitralis).

AV-klaffene kalles også seilklaffer fordi de har lange senetråder (som riggen på en båt) som forbinder dem med hovedkammerets vegg og hindrer dem i å vrenge seg. Klaffene består av kraftig bindevev med elastiske fibre, og er kledd med enlaget plateepitel (slik som innsiden av hjertemuskulaturen).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg