innvollsorminfeksjon

Artikkelstart

Innvollsorminfeksjon er infeksjon i indre organer hos mennesker og/eller dyr, forårsaket av innvollsorm. Innvollsorm hos mennesker tilhører enten flatormene (ikter og bendelorm) eller rundormene. Stort sett får man innvollsorm enten ved å svelge ormens egg, eller ved at umodne stadier av ormen trenger gjennom huden. Noen rundorminfeksjoner kan også overføres gjennom insektstikk eller stikk med andre leddyr.

Levevis

De fleste innvollsormene holder til i tarmkanalen, men det finnes også innvollsormer som har lungene, leveren og andre organer som viktigste målorganer. Hvorvidt orminfeksjonen forårsaker symptomer, avhenger blant annet av hva slags orm det dreier seg om, i hvilket organ den holder til, og ikke minst av mengden ormer. De alvorligste sykdommer på grunn av innvollsorm sees gjerne når ormen har larvestadiet hos mennesket (se cysticercose, ekinokokkose).

I Norge er innvollsorm et lite helseproblem, og barneorm, Enterobius vermicularis er den eneste ormen som forekommer noenlunde hyppig. Personer som kommer til Norge fra utviklingsland eller tropiske områder, hvor innvollsorm ofte representerer et betydelig sykdomsproblem, kan være infisert med ulike typer innvollsorm. Det hender også at nordmenn som har hatt opphold i disse områdene, bringer med seg innvollsorm hjem. Eksempler på slike ormer er hakeorm, spolorm, schistosomaorm og bendelorm.

Diagnose

Diagnosen innvollsorm kan stilles ved å påvise ormeegg, oftest i avføringen, eller ved å påvise hele eller deler av ormen. Ved cysticercose og ekinokokkose er radiologiske undersøkelser viktig for å stille diagnosen. Det kan også være nyttig å påvise antistoffer mot ormene eller larvene i blodet.

Behandling

De fleste infeksjoner med innvollsorm kan enkelt og effektivt behandles med legemidler, men i endemiske områder infiseres man lett på ny.

Det viktigste legemiddelet ved infeksjon med schistosomaorm (schistosomiasis), den vanligste flatorminfeksjonen, er praziquantel. Middelet brukes også ved bendelormsinfeksjoner, men ved bendelormsinfeksjoner i tarmen brukes oftest niklosamid.

Ved rundorminfeksjoner (for eksempel infeksjoner med barneorm, hakeorm, spolorm) velges vanligvis mebendazol, mens ivermectin er et viktig legemiddel for eksempel ved filariasis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg