Bakhodefødsel, vil si at bakhodet er den delen av fosteret som ligger dypest i livmoren og senere i skjeden under fødselen og dermed blir det første man ser av barnet. Denne typen fødsel er den vanligste. 95 % av alle barn blir født i bakhodeleie, 4 % i seteleie, 1 % i isseleie, ansiktsleie og i andre stillinger (panneleie, tverrleie etc). I 98 % av alle hodefødsler er bakhodet den delen som kommer ut først.

I bakhodeleie er barnets hode bøyd ned mot brystkassen, og dette er gunstig fordi hodets minste omkrets da kommer først ned gjennom fødselskanalen og kan vide den ut. Fosterets leie under fødselen fastslås ved utvendig og innvendig undersøkelse av moren. Under fødselen kan fosterets bakhode vende fortil (90 %) eller baktil (5 %). At det vender fortil, er det gunstigste. Vender bakhodet baktil, er det en større diameter som skal ut, og fødselen ender ofte med vakuum eller tang.

En normal bakhodefødsel varer i gjennomsnitt omtrent 8 timer hos en førstegangsfødende og 6 timer hos en som har født før. Varigheten regnes fra det er regelmessige rier med ikke mer enn 10 minutters mellomrom.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.