Bakhodefødsel vil si at bakhodet er den delen av fosteret som ligger dypest i livmoren og senere i skjeden under fødselen og dermed blir det første man ser av barnet. Denne typen fødsel er den vanligste. 95 % av alle barn blir født i bakhodeleie, 4 % i seteleie, 1 % i isseleie, ansiktsleie og i andre stillinger (panneleie, tverrleie et cetera). I 98 % av alle hodefødsler er bakhodet den delen som kommer ut først.

I bakhodeleie er barnets hode bøyd ned mot brystkassen, og dette er gunstig fordi hodets minste omkrets da kommer først ned gjennom fødselskanalen og kan vide den ut. Fosterets leie under fødselen fastslås ved utvendig og innvendig undersøkelse av moren. Under fødselen kan fosterets bakhode vende forover (90 %) eller bakover (5 %). At det vender forover er det gunstigste. Vender bakhodet bakover, er det en større diameter som skal ut, og fødselen ender ofte med vakuum eller tang.

En normal bakhodefødsel varer i gjennomsnitt omtrent åtte timer hos en førstegangsfødende og seks timer hos en som har født før. Varigheten regnes fra det er regelmessige rier med ikke mer enn ti minutters mellomrom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.