Setefødsel.

Setefødsel med fosterets hode som den sistkommende del. Setedelen står allerede på bekkenbunnen og viser seg i skjedeåpningen. Fosterets virvelsøyle er buet, og kroppen følger dermed fødselskanalens akse.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Setefødsel er fødsel der fosterets sete og ben passerer foran resten av kroppen gjennom fødselskanalen. Rundt fire prosent av samtlige fødsler er setefødsler. Dette avvikende fosterleiet ansees som en komplikasjon til svangerskap og fødsel (se seteleie).

Setefødsler er mer kompliserte enn hodefødsler fordi fosterets skuldrer og hode, som er de største delene av fosteret, kommer sist. De fleste steder er det derfor satt opp bestemte kriterier for om det skal gjøres keisersnitt eller om fødselen kan gå på vanlig måte når fosteret ligger i seteleie. Man tar da hensyn til bekkenets og fosterets størrelse, om kvinnen har født tidligere, og hvordan en eventuell tidligere fødsel har forløpt. I Norge i 2022 ble 62 % forløst med med keisersnitt.

En vanlig oppfatning er at setefødsler er mer langvarige og smertefulle enn andre fødsler. Det stemmer ikke; setefødsler varer i gjennomsnitt ikke lenger enn hodefødsler. De er heller ikke mer smertefulle, i virkeligheten mindre, fordi det er vanlig praksis å gi epiduralbedøvelse ved setefødsler.

Mens forløsningen av kroppen går av seg selv ved en setefødsel, trenger forløsningen av skuldrene og hodet assistanse. Dette blir rutinemessig gitt av en lege som er spesialist i fødselshjelp. Legen bruker bestemte håndgrep og dreininger for å forløse skuldrene. Det finnes flere metoder, men i Norge brukes som regel Løvsets vending (etter Jørgen Løvset (1896–1981), norsk fødselslege). Barnets hode forløses ofte med tang, fordi man anser det som mest skånsomt.

Hvis det blir uventede problemer med forløsning av skuldrer og hode, kan det medføre nerve- og skjelettskader i barnets nakke- og skulderparti.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg