Fødsel.

Fødsel. Ulike fosterleier som kan forekomme under fødselen.

Av /KF-arkiv ※.

Seteleie er et fosterleie hvor fosterets sete og/eller ben utgjør fosterets forliggende del. Ved setefødsel vil fosterets sete og ben passere foran resten av kroppen gjennom fødselskanalen.

Utbredelse

Tidlig i svangerskapet er seteleie hyppig. I 20. svangerskapsuke er setet forliggende hos mer enn 40 prosent av fostrene, men ved fullgått svangerskap er det cirka fire prosent av fostrene som har denne stillingen. Det betyr at funn av seteleie tidlig i svangerskapet ikke kan tillegges stor betydning for fødselsforløpet. En spontan vending fra seteleie til hodeleie forekommer hyppig i svangerskapets siste uker.

Årsaker

I de fleste tilfellene av seteleie kan man ikke påvise noen sikker årsak. Enkelte kvinner har tendens til å bære fosteret i seteleie og avslutter graviditeten med setefødsel. Seteleie kan skyldes svulster i bekkenhulen, trangt bekken eller misdannet livmor. Setepartiet, som er mindre voluminøst enn hodet, har derfor lettere for å tilpasse seg i bekkeninngangen. I enkelte tilfeller kan seteleie skyldes uvanlig stor bevegelsesmulighet i livmoren på grunn av overproduksjon av fostervann.

Symptomer og diagnostikk

Mange kvinner med foster i seteleie er under svangerskapet plaget av smerter under ribbensbuen, og enkelte observerer at det fastere og runde hodet ligger i øvre del av buken. Lege kan vanligvis oppdage seteleie ved undersøkelse av den gravide. Har graviditetskontrollene brakt tvil om det foreligger seteleie, bør det utføres ultralydundersøkelse. Er den gravide førstegangsfødende eller flergangsfødende som tidligere har hatt komplisert forløsning eller født et uvanlig lite barn, bør det også utføres måling av fødselskanalens rommelighet.

På grunnlag av disse undersøkelsene kan man vurdere forløsningsmetode. Lege/jordmor kan også forsøke å snu et foster i seteleie til hodeleie, slik at den gravide unngår setefødsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg