Seteleie er et fosterleie hvor fosterets sete og/eller ben utgjør fosterets forliggende del. Ved setefødsel vil fosterets sete og ben passere foran resten av kroppen gjennom fødselskanalen.

Tidlig i svangerskapet er seteleie hyppig. I 20. svangerskapsuke er setet forliggende hos mer enn 40 % av fostrene, men ved fullgått svangerskap er det ca. 4 % av fostrene som har denne stillingen. Det betyr at funn av seteleie tidlig i svangerskapet ikke kan tillegges stor betydning for fødselsforløpet. En spontan vending fra seteleie til hodeleie forekommer hyppig i svangerskapets siste uker.

I de fleste tilfellene av seteleie kan man ikke påvise noen sikker årsak. Enkelte kvinner har tendens til å bære fosteret i seteleie og avslutter graviditeten med setefødsel. Seteleie kan skyldes svulster i bekkenhulen, trangt bekken eller misdannet livmor. Setepartiet, som er mindre voluminøst enn hodet, har derfor lettere for å tilpasse seg i bekkeninngangen. I enkelte tilfeller kan seteleie skyldes uvanlig stor bevegelsesmulighet i livmoren på grunn av overproduksjon av fostervann.

Mange kvinner med foster i seteleie er under svangerskapet plaget av smerter under ribbensbuen, og enkelte observerer at det fastere og runde hodet ligger i øvre del av buken. Lege kan vanligvis oppdage seteleie ved undersøkelse av den gravide. Har graviditetskontrollene brakt tvil om det foreligger seteleie, bør det utføres ultralydundersøkelse. Er den gravide førstegangsfødende eller flergangsfødende som tidligere har hatt komplisert forløsning eller født et uvanlig lite barn, bør det også utføres måling av fødselskanalens rommelighet.

På grunnlag av disse undersøkelsene kan man vurdere forløsningsmetode. Lege/jordmor kan også snu et foster i seteleie til hodeleie, slik at den gravide unngår setefødsel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.