barbitursyre
Av /Store norske leksikon ※.

Barbitursyre er en kjemisk forbindelse som kan brukes for å fremstille legemiddelgruppen barbiturater. Barbituratene kan brukes som sovemiddel, antiepileptikum og som beroligende middel. Barbitursyre har selv ingen søvnfremkallende eller bedøvende virkning.

Faktaboks

Uttale
barbitˈursyre
Etymologi
av gresk barbitos, ‘barbiton, lyre’, trolig med sikte på middelets beroligende effekt
Også kjent som

malonylurea

Kjemiske egenskaper

Barbitursyre er en hvit krystallinsk forbindelse med smeltepunkt 245 °C som kan fremstilles ved kondensasjon av malonsyreester og urea.

Hvis hydrogenatomene i CH2-gruppen for barbitursyre blir erstattet med forskjellige organiske grupper, fås sove- og beroligelsesmidler som fenemal (fenobarbital), aprobarbital (allypropymal) og så videre. Erstattes i tillegg et hydrogen i en NH-gruppe med metylgruppen, fås ultrakortvirkende barbitursyrederivater som hexobarbital (enhexymal) som kan brukes til generell anestesi (narkose). (Se også tiobarbitursyre).

Barbitursyren kan brukes til fremstilling av slike medisinsk nyttige derivater, men vanligvis fremstilles disse ved egne synteser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg