beroligende midler

Beroligende midler, fellesbetegnelse på legemidler med beroligende virkning, det samme som psykosedativa. Mange sedativa har også en antikonvulsiv (krampestillende) virkning. I ATC-systemet for klassifisering av legemidler skilles det mellom anxiolytika (angstdempende midler), hypnotika (sovemidler) og sedativa (beroligende midler). Når det gjelder virkningene på nervesystemet, er det ingen skarpe skiller mellom disse gruppene, og de brukes til dels om hverandre i praksis.

Faktaboks

Uttale
sedatˈiva
Etymologi
av latin sedare, ‘berolige’
Også kjent som
sedativer

De mest populære sedativa er benzodiazepiner med relativt langvarig virkning, som diazepam og oxazepam. Benzodiazepiner med kortvarig virkning klassifiseres som sovemidler. Nyere stoffer som zopiklone og zolpidem har litt forskjellig kjemisk sammensetning men samme virkemekanisme. Benzodiazepiner forsterker virkningen av GABA, som er en naturlig hemmende transmitter i sentralnervesystemet. Stoffer som hemmer GABA, forårsaker angst, uro og søvnløshet, og benzodiazepinene gir en dempende virkning som mange opplever som naturlig og behagelig.

Før benzodiazepinene ble introdusert, var barbiturater de mest brukte sedativa. Mange andre legemidler, bl.a. førstegenerasjons-antihistaminer, trisykliske antidepressiva og nevroleptika, har en sedativ effekt i tillegg til andre hovedvirkninger. Denne sedative virkningen skyldes trolig hemmende virkning på ulike reseptorer i sentralnervesystemet.

Generelt er benzodiazepinene lite toksiske. Problemene med denne typen sedativa er først og fremst knyttet til muligheten for overforbruk, og spesielt til ukontrollert økning av dosen, noe som gradvis fører til fysisk og psykisk avhengighet. Det er stadig uenighet om hva som er optimal bruk av sedative midler. På den ene siden hevdes det at sedativa ofte misbrukes for å undertrykke problemer som burde ha vært bearbeidet på andre måter. På den annen side fremholdes det at en overdrevent restriktiv holdning til bruken av sedative midler påfører folk unødige plager. Hos personer som har høy risiko for å utvikle avhengighet, anbefales heller sovemidler av antihistamintype.

Mange sedativa brukes også illegalt som narkotika.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg