barbiturater

Barbiturater, derivater av barbitursyre. Barbiturater hemmer sentralnervesystemet ved å aktivere kloridkanaler i nervecellene, se GABA. Lave doser virker sedativt (beroligende), antiepileptisk (motvirker epileptiske anfall) og hypnotisk (fremkaller søvn). Høyere doser virker antikonvulsivt (krampestillende) og anestetisk (gir generell anestesi). Overdosering kan være dødelig på grunn av respirasjonsstans. Barbiturater ble innført i medisinen på begynnelsen av 1900-tallet og var de mest brukte beroligende og søvnfremkallende midler før benzodiazepinene overtok i 1960-årene.

Faktaboks

Uttale
barbiturˈater
Etymologi

av gresk barbitos, 'lyre', trolig med sikte på middelets beroligende effekt

Typer

Det finnes mange ulike barbiturater. Den medisinske anvendelsen avhenger av deres farmakokinetikk, dvs. hvor hurtig virkningen kommer og forsvinner. De hurtigste (f.eks. tiobarbital) brukes som innledning til anestesi, de langsomste (fenemal) ved epilepsi. Barbituratene ble avregistrert som sovemidler, fordi de lett kan brukes i suicidal hensikt. Barbiturater ble også misbrukt som rusmiddel, ofte i kombinasjon med alkohol (blandingsmisbruk).

Skadevirkninger

Bruk over lengre tid fører til utvikling av toleranse slik at dosen må økes for å oppnå den ønskede virkningen. Gjentatt bruk kan føre til utvikling av avhengighet med karakteristiske abstinensreaksjoner dersom tilførselen stoppes brått.

Bruk

I humanmedisinen har benzodiazepinene nå overtatt den rollen barbituratene tidligere hadde som beroligende og søvnfremkallende midler. I veterinærmedisinen brukes barbiturater til anestesi og til avliving.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg