I det videre forløp fordeler blodstrømmen seg på mange mindre arterier som leder blodet til de forskjellige organer. Hvor mye blod som hvert minutt går til hvert enkelt organ, er avhengig av organets størrelse og dets metabolske aktivitet.
Fordelingen reguleres ved at små motstandsarterier (arterioler) forandrer innvendig radius og dermed strømningsmotstanden. Det skjer ved at glatte muskler i arterioleveggen trekker seg sammen eller slapper av. Både impulser fra det autonome nervesystem og oppløste substanser produsert lokalt påvirker sammentrekningen av disse musklene, og det på en slik måte at blodstrømmen fordeles etter organenes oksygenbehov.
Et unntak fra denne regelen har vi i huden. Blodgjennomstrømningen i huden inngår i kroppens temperaturregulering, og kan i varme omgivelser bli mye større enn hva hudens metabolske krav skulle tilsi. Blodet transporterer varme fra organene og ut til hudens kapillarer hvor varme avgis til omgivelsene, ved ledning og ved stråling.
Gjennom kapillarene i mage og tarmer tar blodet opp næringsstoffer, og i indresekretoriske kjertler tar blodet opp hormoner, som så transporteres til målorganer andre steder i kroppen. Blodet transporterer også substanser som er nødvendige for å begrense blødninger, og celler og proteiner (antistoffer) som deltar i forsvaret mot infeksjoner.
Når blodet har passert gjennom kapillarene, strømmer det først gjennom små vener (venoler) som deretter går sammen i større vener og videre til de store hulvener som leder blodet tilbake til hjertets høyre forkammer. Dette blandede venøse blodet kommer fra alle kroppens organer. På sin vei har blodet avgitt oksygen og tatt opp karbondioksid. Fra høyre hjertekammer pumpes det så på ny gjennom lungekretsløpet.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.