Beinmargsgiverregister er et register over personer som har sagt seg villige til å gi bloddannende stamceller (fra beinmarg eller blod) til pasienter som trenger stamcelletransplantasjon.

Slike beinmargsgiverregistre har gjort det mulig å skaffe stamceller til pasienter som ikke har en vevstypelik (HLA) giver i familien. Det er bare cirka 30 prosent som har det. Fordi variasjonen i vevstypemolekyler er meget stor, trenger man et veldig stort antall vevstypede personer for å kunne finne en egnet donor. I Norge ble Det norske beinmargsgiverregisteret etablert i 1990.

Bone Marrow Donors Worldwide er en database i Nederland som har registrert mer enn 30 millioner givere fra om lag 60 land verden over (per august 2018). World Marrow Donor Association er en internasjonal sammenslutning av beinmargsgiverregistre, blant andre Det norske beinmargsgiverregisteret, som administrerer og legger til rette for kvalitetssikret utveksling av stamcelleprodukter over landegrensene.

Når en pasient ikke har en egnet giver i familien, søker pasientens transplantasjonssykehus (i Norge er dette Oslo universitetssykehus Rikshospitalet) i den internasjonale databasen etter mulige givere. Når man har funnet den best egnede giver, avtales tidspunkt for transplantasjon, slik at donorsenteret kan høste stamceller fra donor. Stamcellene blir fraktet til pasientens sykehus og gis straks etter ankomst til pasienten.

Årlig transplanteres 60–80 pasienter i Norge med stamceller fra ubeslektet giver, og Det norske beinmargsgiverregisteret bidrar med stamceller til 25–30 pasienter i Norge og utlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg