Angrepspunkt for betalaktamase
Betalaktamase spalter betalaktamringen som angitt i lilla på figuren. Denne molekylstrukturen representerer penicillinet amoksicillin.
Av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Betalaktamaseresistente penicilliner er en type antibiotika som er derivater av penicillin. De er effektive mot bakterier som kan nøytralisere effekten av vanlige penicilliner. Enzymet betalaktamase nøytraliserer effekten av penicilliner, slik at de taper antimikrobiell effekt.

Inaktivering

Bakterier blir ufølsomme for penicilliner ved at det vokser frem varianter av bakteriene som klarer å inaktivere penicillinet. Inaktiveringen gjøres ved hjelp av et bakterielt enzym som kalles betalaktamase; det spalter betalaktamringen i molekylet. Dette kan hindres ved å endre penicillinmolekylet, slik at betalaktamase ikke lenger kommer til.

Preparater

Som legemidler finnes betalamtamaseresistente penicilliner i variantene dikloksacillin (handelsnavn Diclocil) og kloksacillin (Cloxacillin/Ekvacillin).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg