betalaktamaseresistente penicilliner

Betalaktamaseresistente penicilliner er antimikrobielle midler som er derivater av penicillin. De er effektive mot bakterier som kan nøytralisere effekten av vanlige penicilliner. Enzymet betalaktamase nøytraliserer effekten av penicilliner, slik at de taper antimikrobiell effekt.

Inaktivering 

Betalaktamase spalter betalaktamringen som angitt i lilla på figuren. Denne molekylstrukturen representerer penicillinet amoksicillin.
Angrepspunkt for betalaktamase av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS). Gjengitt med tillatelse

Bakterier blir ufølsomme for penicilliner ved at det vokser frem varianter som klarer å inaktivere effekten. Inaktiveringen gjøres ved hjelp av et bakterielt enzym som kalles betalaktamase; det spalter betalaktamringen i molekylet. Dette kan hindres ved å innføre molykelære endringer i penicillinmolekylet, slik at betalaktamase ikke lenger kommer til.

Preparater

Som legemidler finnes betalamtamaseresistente penicilliner av variantene dicloxacillin (handelsnavn Diclocil), kloksacillin (Cloxacillin/Ekvacillin) og oxacillin.

Les mer i Store medisinske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg