Blodstansning er det å stanse en blødning. Dette kan arte seg forskjellig avhengig av om blødningen kommer fra de minste blodårene (kapillarer), fra vener eller arterier.

Faktaboks

Også kjent som
hemostase

Små blødninger

Små blødninger stanser av seg selv ved sammentrekning av overskårne blodårer og ved koagulasjon av blodet. Blødning fra kapillarer, de fleste vener og små arterier kan stanses ved direkte kompresjon, for eksempel av en bandasje direkte på såret, og ved høyt leie av ekstremiteten.

Neseblødninger kan, hvis blødningen kommer fra fremre del av nesen, ofte stanses ved at man først blåser nesen ren for blodkaker, og deretter trykker den sammen fra side til side.

Større blødninger

Blødning fra større arterier kan som regel stanses midlertidig ved kompresjon, men må oftest behandles operativt. En metode går ut på å snøre stramt rundt en arm eller et ben for å stoppe tilstrømmingen av blod til den ekstremiteten, men dette kan være meget farlig og skal helst unngås. Under operasjoner stanses blødningen med pinsetter som settes på de blødende blodårene, som deretter blir elektrokoagulert eller underbundet. Blodoverføring kan bli nødvendig ved stort blodtap.

Hos pasienter som lider av blødersykdom, kan blodstansning by på store vanskeligheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg