Blunkerefleks er et vanlig og viktig reaksjonsmønster som har som hensikt å beskytte øyet. Blunking kan utløses av ulike stimuli (irritamenter).

Den såkalte kornearefleksen utløses av mekaniske stimuli på øyets hornhinne (latin cornea) og fører normalt til blunking med forholdsvis kort forsinkelse (om lag 50 millisekunder). Signalet formidles av sensoriske nervefibre som innerverer hornhinnen. Disse løper inn til hjernestammen gjennom en gren av trigeminusnerven (se hjernenerver).

Via innskutte nerveceller overføres signalene til nerveceller i fascialiskjernen. Disse har motoriske nervefibre som innerverer ansiktsmuskulaturen. I denne sammenheng spesielt øyets lukkemuskler.

Blunkereflekser kan også utløses av andre stimuli, for eksempel kraftige lysblink, overraskende lyder eller mekaniske stimuli i øyets omgivelser. Disse refleksene er ofte mindre regelmessige og gjentagbare enn kornealrefleksene.

Blunkerefleksene er av klinisk betydning i den nevrologiske undersøkelse for å påvise skader av trigeminus eller facialisnerven. Tap av refleksen kan føre til uttørring av hornhinnen og gi opphav til alvorlige skader av synet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg