Barn med skorpekledde brennkopp-lesjoner rundt munnen og spredt i ansiktet.
/Shutterstock.

Brennkopper, eller impetigo, er en smittsom hudsykdom som skyldes streptokokker og stafylokokker, ofte i kombinasjon. Tilstanden er vanlig, og den forekommer oftest hos barn, gjerne med flere tilfeller i den samme familien eller i den samme barnehagen.

Faktaboks

Også kjent som
impetigo contagiosa

Symptomer

Brennkopputslettet består av blemmer som brister og etterlater seg et hudområde som væsker lett, og som får en gullig skorpe. Blemmene finnes oftest i ansiktet, særlig rundt nesen og munnen. De lokale lymfeknutene vil ofte bli forstørret. I uttalte tilfeller kan sykdommen gi feber. Gjennomgått infeksjon gir ikke varig immunitet.

Behandling

Behandlingen består i at man løsner sårskorpene forsiktig, og at en fukter utslettet med bakteriedrepende løsninger før en smører på bakteriedrepende kremer. Antibiotikatabletter er effektivt og kan være aktuelt i uttalte tilfeller, der lokalbehandling ikke er tilstrekkelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg