Fingervorter
Typiske fingervorter. Vorter kan ofte oppstå i nærheten av neglen og kan i forstyrre neglveksten.
Fingervorter
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hudinfeksjon er en sykdom som skyldes at en encellet organisme, mikrobe, trenger inn i huden. Huden kan infiseres med et bredt utvalg mikrober som virus, bakterier og sopp. Noen mikrober har spesiell tilbøyelighet til å angripe huden og forekommer derfor hyppig.

Sykdommer som smitter via luftveiene og deretter gir utslett, slik som vannkopper og meslinger, regnes ikke som hudinfeksjoner.

Virus

Humant papillomavirus (HPV) gir vorter av alle varianter, også kjønnsvorter. Noen varianter av HPV-virus kan forårsake livmorhalskreft. Dette er årsaken til at vaksine mot HPV inngår i vaksinasjonsprogrammet for barn.

Herpes simplex virus (HSV) overføres ved hudkontakt og kan forårsake herpesutslett, oftest i underlivet eller som forkjølelsessår på leppene. Utslettet er smertefullt. Hvis man er smittet med HPV eller HSV, blir man bærer av viruset. Derfor kan man få gjentatte utbrudd av vorter og herpesutslett gjennom livet, uten at man er blitt smittet igjen.

Kopper (variola) er en sykdom som smitter lett og medfører høy dødelighet og har vært en av menneskehetens største utfordringer. Sykdommen ble erklært utryddet i 1980 av Verdens helseorganisasjon – WHO. Koppeviruset hører til slekten poxvirus, og i dag finnes to tilstander forårsaket av virus i samme slekten: mollusker, som er en vanlig forekommende tilstand, særlig hos barn, og orf, som er en sjelden tilstand som smittes fra dyr, som regel sau, til mennesker.

Bakterier

Blant bakteriene er det særlig gule stafylokokker og streptokokker som forårsaker sykdom hos personer med normalt immunforsvar. Stafylokokker gir oftest avgrensede infeksjoner som byller, for eksempel follikulitter og furunkler, men trives også godt i sår og væskende eksemer og kan bidra til å forverre slike utslett. Stafylokokker har stor evne til å utvikle resistens mot antibiotika. Siden starten på 2000-tallet er multiresistente stafylokokkstammer (MRSA) blitt et økende problem. Disse er meget vanskelig å behandle med antibiotika. Streptokokker kan være årsak til alvorlige infeksjoner som sprer seg i huden, som rosen. Ved brennkopper finnes ofte en kombinasjon av stafylokokker og streptokokker.

Mykobakterier er årsaken til to hudinfeksjoner: tuberkulose og lepra. Disse hudinfeksjonene var viktige i Norge helt frem til begynnelsen av 1900-tallet, men er nå utryddet i vår del av verden. De få tilfellene som sees i dag er importert fra land hvor disse sykdommene fortsatt finnes.

Sopp

Sopp kan angripe huden som overfladisk infeksjon eller dypere infeksjon; den siste formen sees mest i tropiske strøk, svært sjelden i Norge.

Overfladiske soppinfeksjoner i Norge skyldes sopper innen slekten dermatofytter. Infeksjoner av ulike arter av dermatofytter kan gi fotsopp, neglesopp, ringorm og ulike varianter av hodebunnssopp.

Candida albicans er en type sopp som finnes i hudens normalflora. Ettersom den er del av normalfloraen, blir man ikke smittet av denne soppen, men den kan likevel forårsake utslett og plager i huden. Sykdom forårsaket av candida albicans skyldes oftest lokale forhold, som vedvarende fuktighet (se intertrigo) eller svekket immunforsvar. Sykdom forårsaket av disse soppartene skyldes endret miljø på huden som fører til overvekst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg