Hudinfeksjon, det at smittestoff (mikrober) trenger inn i huden og forårsaker sykdom. Huden kan infiseres med et bredt utvalg mikrober som virus, bakterier og sopp. Noen mikrober har spesiell tilbøyelighet til å angripe huden og forekommer derfor hyppig.

Virus

Virus som særlig angriper huden, er humant papillomavirus (HPV), som omfatter hele gruppen av vortevirus (se vorte), herpesvirus, som omfatter herpes simplex-virus type 1 og type 2, og vannkoppevirus (varicellavirus), som også er årsaken til helvetesild (herpes zoster).

Bakterier

Blant bakteriene er det særlig gule stafylokokker og streptokokker som angriper huden. Stafylokokker gir ofte abscessdannelser (follikulitter og furunkler) og trives godt i sår og væskende eksemer. Streptokokker er årsaken til mer alvorlige infeksjoner som erysipelas (rosen). Ved brennkopper finnes ofte en kombinasjon av disse bakteriene.

Sopp

Sopp kan angripe huden som overflatisk infeksjon eller dypere infeksjon; den siste formen sees mest i tropiske strøk. Overflatiske soppinfeksjoner finnes i flere varianter: tinea, candidiasis og pityriasis versicolor.

Parasitter

Huden kan også angripes av parasitter, f.eks. hodelus, flatlus, lopper og skabb.

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 13.02.2009

Foreslå endring

Vi trenger ny fagansvarlig for Hud og dermatologi

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.