bukspytt

Bukspyttkjertelen med omkringliggende organer.

bukspyttkjertelen (1) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Bukspytt, pankreassaft, er en basisk, nesten vannklar og noe klebrig væske som produseres av bukspyttkjertelen.

Faktaboks

Også kjent som

pankreassaft

Bykspyttet tømmes ut i øverste del av tynntarmen, tolvfingertarmen, fra bukspyttkjertelens utførselsgang. Dette skjer når det kommer forbehandlet føde, chymus, ned i tolvfingertarmen fra magesekken. Bukspyttet bidrar til å nøytralisere det sure innholdet fra magesekken og er meget viktig i fordøyelsen fordi det inneholder enzymer, blant annet trypsin, lipase og amylase, som kan spalte de viktigste bestanddelene i føden: proteiner, fett og karbohydrater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Hauk Holten

Hei. Trypsin utskilles som inaktiv form, trypsinogen, i bukspyttet. Er det også slik med amylase og lipase?

svarte Halvard Hiis

Hei! Det er riktig som du sier, at trypsin utskilles i inaktiv form trypsinogen. Lipase og amylase skilles ut i aktiv form. Vennlig hilsen Halvard Hiis, medisinsk redaktør.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg