Cancer in situ er tidlige mikroskopiske kreftforandringer eller forstadier til kreft inne i det vevet som den aktuelle kreftformen utgår fra. De betegner unormal tilvekst av celler som man antar har mistet flere kontrollmekanismer, men som ikke viser sikre kreftegenskaper som infiltrasjon eller spredning ut av epitelet.

Faktaboks

Uttale
cˈancer in sˈitu
Også kjent som

CIS

Utvikling til kreft

Cancer in situ gir ofte opphav til kreftsvulster. Hvor ofte det skjer og hvor lang tid det tar for videreutvikling til alvorlige kreftsvulster varierer mye.

Celler fra cancer in situ rives lett løs og kan påvises med cytologiske prøver av avskrap fra epitelet, for eksempel fra livmorhalsen, eller som løsrevne celler i urin fra blære med cancer in situ-forandringer. Slike løsrevne celler er i varierende grad forskjellige fra normale celler (atypi), mens noen fremstår som helt åpenbare kreftceller.

Behandling

Det er vanskelig eller umulig å forutsi når cancer in situ-forandringer utvikler seg til kreftsykdom. Man fjerner derfor cancer in situ med god margin hvis dette lar seg gjøre fra aktuelle organer uten å skade funksjonen vesentlig (for eksempel fra livmorhals eller en føflekk med såkalt melanoma in situ).

I andre organer som urinblære, brystkjertelvev, prostata eller testikkel, er cancer in situ av og til så diffust utbredt at man enten velger å følge pasienten med nøye etterkontroller eller fjerner hele organet forebyggende, avhengig av type og utbredelse av cancer in situ og vurdering av totalsituasjonen for pasienten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg