Celleprøven tas fra mormunnen, nå oftest ved å rotere med en plastbørste i og rundt mormunnen. Plastbørsten skylles av i en beger med væske som sendes til laboratoriet for undersøkelse.
/Shutterstock.

Cytologisk prøve er en celleprøve der celler undersøkes i mikroskop. Hensikten er i første rekke å lete etter mulig kreft. Cellene kan enten hentes fra en naturlig overflate som livmorhalsen (eksfoliativ cytologi) eller suges ut av vevet fra en svulst eller fortykkelse i vevet (aspirasjonscytologi).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Janne Horn Erath

I Fremmedartslisten 2023 oppgis "cytologiske kriterier" for å skille hagebergflette og bergflette. Kan dette forklares nærmere?

svarte Halvard Hiis

Takk for spørsmålet. Man bruker ordet "cytologisk" når man undersøker celler. I den sammenhengen du viser til, betyr det at man undersøker for eksempel utseendet eller ulike molekyler på overflaten til hagebergflette- og bergflette-celler. Vennlig hilsen Halvard i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg