Compliance betyr oppfølging, føyelighet. Ordet brukes særlig i betydningene:

Faktaboks

Etymologi
engelsk av latin complere, ‘fylle opp’
  • etterlevelse, i hvilken grad pasienter følger legens råd om legemiddelbruk.
  • lungenes evne til å endre volum ved trykkforandringer.

Etterlevelse

Compliance brukes for å beskrive i hvilken grad en pasient henter ut et legemiddelapoteket, tar det til riktig tid og i riktig dose og eventuelt fullfører en behandling. Ordet er i senere år blitt kritisert fordi det kan gi et inntrykk av at pasienten bare passivt følger legens ordre, altså at det ikke er noen allianse mellom lege og pasient. På engelsk brukes nå ofte concordance (samstemmighet) og adherence (det å gi sin tilslutning til noe), som innebærer en mer aktiv tilslutning fra pasientens side, det vil si at legen og pasienten på et likeverdig grunnlag er enige om behandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ståle Hansen

Compliance er også et innarbeidet ord og begrep innen GRC - Governance, Risk & Compliance (Styring, Risiko og samsvar). Typisk internasjonalt bruk av ordet er innen regulatory compliance se feks. http://en.wikipedia.org/wiki/Sarbanes%E2%80%93Oxley_ActI større bedrifter og organisasjoner ligger compliance ansvaret under QHSE (Quality, Health, Security and Environment) og er gjerne besatt av en CO - Compliance Officer. Compliance systemer og program utvikles gjerne av en Compliance Engineer.

skrev Geir Sverre Braut

Jeg er enig i kommentaren fra digilux. Artikkelen er opprinnelig skrevet ut fra begrepsbruken i klinisk medisin.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg