Compliance, oppfølging, tøyelighet. Compliance brukes særlig i betydningene:

1. etterlevelse, i hvilken grad pasienter følger legens råd om legemiddelbruk.

2. lungenes evne til å endre volum ved trykkforandringer.

Ordet brukes for å beskrive i hvilken grad en pasient henter ut et legemiddelapoteket, tar det til riktig tid og i riktig dose og eventuelt fullfører en behandling. Ordet er i senere år blitt kritisert fordi det kan gi et inntrykk av at pasienten bare passivt følger legens ordre, altså at det ikke noen allianse mellom lege og pasient. På engelsk brukes nå ofte concordance (samstemmighet) og adherence (det å gi sin tilslutning til noe), som innebærer en mer aktiv tilslutning fra pasientens side, det vil si at legen og pasienten enes på et likeverdig grunnlag om behandlingen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. november 2010 skrev Tor-Ståle Hansen

Compliance er også et innarbeidet ord og begrep innen GRC - Governance, Risk & Compliance (Styring, Risiko og samsvar). Typisk internasjonalt bruk av ordet er innen regulatory compliance se feks. http://en.wikipedia.org/wiki/Sarbanes%E2%80%93Oxley_Act

I større bedrifter og organisasjoner ligger compliance ansvaret under QHSE (Quality, Health, Security and Environment) og er gjerne besatt av en CO - Compliance Officer. Compliance systemer og program utvikles gjerne av en Compliance Engineer.

13. november 2010 skrev Geir Sverre Braut

Jeg er enig i kommentaren fra digilux. Artikkelen er opprinnelig skrevet ut fra begrepsbruken i klinisk medisin.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.