Cysticerkose er en infeksjon med larvestadiet av svinebendelormen (Taenia solium).

Faktaboks

Uttale

systiserk'ose

Forekomst

Sykdommen er et betydelig problem mange steder i verden. I Norge forekommer den hos personer som har oppholdt seg og blitt infisert i områder hvor sykdommen er utbredt.

Årsak

Cysticerkose kan man få etter inntak av egg av svindebendelorm, utskilt i avføringen til pasienter med voksen orm i tarmen. Larvene som utvikles fra eggene kan slå seg ned og danne væskeholdige blærer (cysticerker) i flere organer og vev, for eksempel hjernen, hjertet, huden og muskulatur. Når sykdommen er lokalisert til hjernen, kalles tilstanden nevrocysticerkose.

Symptomer og funn

Sykdommen kan manifestere seg på flere måter. I mange land i Sør-Amerika og Afrika er cysticerkose den vanligste årsaken til epilepsi. Cysticerkene i hjernen forkalkes når larvene dør.

Behandling

Behandlingen bør vanligvis overlates til infeksjonsmedisinere med erfaring med behandling av tilstanden. Ofte er det aktuelt med ormemidler, epilepsimedisiner og kortikosteroider.

Behandlingen av cysticerkose er komplisert og litt omdiskutert. Behandlingen kan utløse reaksjoner som kan forverre symptomene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg