Blinde flekk. Når en fokuserer på huset på 15–20 cm avstand med høyre øye og dekker til det venstre forsvinner personene til høyre i bildet. Om en ser på personene med venstre øye og dekker til det høyre forsvinner huset. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Blinde flekk. av Kunnskapsforlaget/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Den blinde flekk er et parti av synsfeltet, beliggende cirka 15 grader utenfor det punktet man fokuserer skarpsynet. Dette partiet svarer til det stedet der synsnervetrådene samles og forlater øyet (synsnervepapillen). Dette sted er blindt, fordi det mangler netthinnevev med fotoreseptorer og nerveceller.

Begrepet «blind flekk» brukes også i overført betydning i klinisk psykologi og psykiatri om en persons tendens til ikke å oppdage visse psykologiske konflikter eller problemområder hos seg selv eller andre. «Blinde flekker» kan være et problem i noen behandlingssammenhenger hvis behandleren ikke er klar over disse «svakhetene» hos seg selv. Man regner med at alle har psykologisk blinde flekker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.