Blinde flekk.

Den blinde flekk. Når en fokuserer på huset på 15–20 centimeters avstand med høyre øye – og dekker til det venstre – forsvinner personene til høyre i bildet. Om en ser på personene med venstre øye og dekker til det høyre forsvinner huset. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /Store norske leksikon ※.

Den blinde flekk, discus nervi optici, er et lite parti i øyets synsfelt som ligger cirka 15 grader utenfor (temporalt for) det punktet hvor øyet fokuserer sitt skarpsyn. Dette lille området registrerer ingen egne synsinntrykk, fordi det mangler fotoreseptorer (synsoppfattende celler). Den blinde flekken stammer fra synsnervehodet (papillen), som er det stedet i netthinnen hvor utløperne fra netthinnens synsoppfattende celler (staver og tapper) samles og forlater øyet. Den blinde flekk er dermed et såkalt negativt skotom, et område som ikke sender synsinntrykk til hjernen.

Vi har alle dette lille «tomme hullet» i øyets synsfelt. Vi merker imidlertid ikke dette «hullet», dels fordi den blinde flekk ligger på forskjellig sted i høyre og venstre øyes synsfelt, og dels fordi hjernen og vår synsmessige erfaring «fyller ut» disse hullene.

Overført betydning

Begrepet «blind flekk» brukes også i overført betydning om en persons tendens til ikke å oppdage visse psykologiske konflikter eller problemområder hos seg selv eller andre. Slike «blinde flekker» kan i ulike sammenhenger være et betydelig problem, spesielt hvis vedkommende ikke er klar over disse «svakhetene» hos seg selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg