dracunculiasis

Dracunculiasis. Rundormen som forårsaker denne sykdommen kan bli inntil én meter lang og lever i kroppens bindevev, særlig på bena. Når den er kjønnsmoden, finner den veien gjennom huden og legger myriader av larver når bena kommer i vann. Ormen kan trekkes langsomt ut og vikles rundt en pinne, og denne smertefulle prosessen kan ta flere uker.
CDC/ The Carter Center..
Dracunculiasis er en sykdom som er i ferd med å utryddes. Rundormen som forårsaker sykdommen følger med små krepsdyr i drikkevannet, og rensing av drikkevann er det viktigste tiltaket for bekjempelse. Her drikkes vann ved hjelp av et sugerør med innbygget vannfilter. Fra Ghana 2003.
CDC/The Carter Center..

Artikkelstart

Dracunculiasis erinfeksjon med rundormen Dracunculus medinensis, medinaorm, som særlig forekommer i Afrika. Dracunculiasis var tidligere et stort sykdomsproblem som gav millioner av mennesker invalidiserende plager med feber, smerter og sår. Smittekilden er drikkevann som inneholder kreps, som er bærere av larvestadiet.

Faktaboks

Uttale
dracunculˈiasis
Også kjent som
dracontiasis, guineaorminfeksjon, medinaorminfeksjon

Den voksne rundormen (hunnen) kan bli én meter lang og lever i kroppens bindevev, særlig på bena. Når den er kjønnsmoden, finner den veien gjennom huden og legger myriader av larver når bena kommer i vann.

Et omfattende program hvor mange organisasjoner har involvert seg, og som går ut på å forsyne endemiske områder med rent drikkevann, er i ferd med å utrydde sykdommen. I dag er sykdommen et problem i relativt få land. Vanskeligst har det vært å utrydde sykdommen i land med borgerkrig og annen uro, og en stor del av de tilfellene vi ser i dag, finnes i Sudan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg