Dracunculiasis. Rundormen som forårsaker denne sykdommen kan bli inntil én meter lang og lever i kroppens bindevev, særlig på bena. Når den er kjønnsmoden, finner den veien gjennom huden og legger myriader av larver når bena kommer i vann. Ormen kan trekkes langsomt ut og vikles rundt en pinne, og denne smertefulle prosessen kan ta flere uker.
CDC/ The Carter Center..
Dracunculiasis er en sykdom som er i ferd med å utryddes. Rundormen som forårsaker sykdommen følger med små krepsdyr i drikkevannet, og rensing av drikkevann er det viktigste tiltaket for bekjempelse. Her drikkes vann ved hjelp av et sugerør med innbygget vannfilter. Fra Ghana 2003.
CDC/The Carter Center..

Dracunculiasis er en rundorminfeksjon som skyldes medinaorm (Dracunculus medinensis). Denne forekommer særlig i Afrika.

Faktaboks

Uttale
dracunculˈiasis
Også kjent som
dracontiasis, guineaorminfeksjon, medinaorminfeksjon

Dracunculiasis var tidligere et stort sykdomsproblem som gav millioner av mennesker invalidiserende plager med feber, smerter og sår. Smittekilden er drikkevann som inneholder kreps, som er bærere av larvestadiet.

Den voksne rundormen (hunnen) kan bli én meter lang og lever i kroppens bindevev, særlig på beina. Når den er kjønnsmoden, finner den veien gjennom huden og legger myriader av larver når beina kommer i vann.

Et omfattende program hvor mange organisasjoner har involvert seg, og som går ut på å forsyne endemiske områder med rent drikkevann, er i ferd med å utrydde sykdommen. I dag er sykdommen et problem i relativt få land. Vanskeligst har det vært å utrydde sykdommen i land med borgerkrig og annen uro, og en stor del av de tilfellene vi ser i dag, finnes i Sudan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg