Rundorm
Rundorm (Nematoda), her sett med mikroskop.
Rundorm
Av /Shutterstock.

Rundorm er en dyrerekke der flere av artene snylter i mennesker. Rundormene har langstrakt, nærmest sylindrisk kropp, ofte tilspisset i begge ender. De er vanligvis særkjønnet. De har en livssyklus som kan deles i fem stadier: fire larvestadier og ett voksenstadium.

De viktigste rundormene

Det finnes over 28 000 beskrevne arter rundormer. De viktigste som kan infisere mennesker er:

Trikin, spolorm, hundespolorm, kattespolorm, barnemark og piskeorm finnes i Norge.

Smitte

Noen egg kan smitte straks de er lagt (springorm), mens andre først må ligge 2–3 uker i jorden. De fleste rundormene smitter ved inntak av infisert mat, mens for eksempel Strongyloides-larvene kan krype inn gjennom hel hud, og filariasis smitter via myggestikk. Noen ormer etablerer seg deretter i fordøyelseskanalen, se ascariasis, barnemark, piskeorm, strongyloidiasis. Andre ormer etablerer seg i blod- eller lymfeårene, se filariasis.

Symptomer

Symptomene varierer med hvilke organer som rammes.

Behandling

De fleste infeksjonene lar seg lett behandle med antibiotika. Prognosen er god.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Imon Barua

HeiJeg holder på med en presentasjon om rundormer i biologi på videregående, og ble litt forvirret da det sto at rundormer er tvekjønnet( har lest andre steder at de fleste er særkjønnet, noe som også står i biologiboken). Lurte derfor på om det at rundormer er tvekjønnet er noe man opererer med i medisin, eller om det var noe annet.På forhånd takkmvhImon

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei og takk for kommentar. Det stemmer det du skriver. Lars Aabakken har bedt meg rette opp feilen. Beste hilsen Kjell-Olav Hovde

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg