Rundormer, dyrerekke der flere av artene snylter i mennesker. Rundormene har langstrakt, nærmest sylindrisk kropp, ofte tilspisset i begge ender. De er vanligvis særkjønnet, og alle har en livssyklus som kan deles i fem stadier: fire larvestadier og ett voksenstadium.

Noen egg kan smitte straks de er lagt (springorm), mens andre først må ligge 2–3 uker i jorden. De fleste rundormene smitter ved inntak av infisert mat, mens f.eks. Strongyloides-larvene kan krype inn gjennom hel hud, og filariasis smitter via myggestikk. Ormene etablerer seg deretter i fordøyelseskanalen (se ascaris, Enterobius vermicularis, piskeorm, strongyloidiasis) eller i blod- eller lymfeårene (se filariasis).

Symptomene varierer med hvilke organer som affiseres. De fleste rundorminfeksjoner lar seg lett behandle med antibiotika. Prognosen er god.

Norsk navn Vitenskapelig navn
trikin* Trichinella spiralis
spolorm, alminnelig* Ascaris lumbricoides
hundespolorm* Toxocara canis
kattespolorm* Toxocara cati
barneorm* Enterobius vermicularis
piskeorm* Trichuris trichiura
filaria Wuchereria bancrofti
Brugia malayi,
Loa loa
hakeorm Ancylostoma duodenale,
Necator americanus

* Finnes i Norge

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

19. mai 2011 skrev Imon Barua

HeiJeg holder på med en presentasjon om rundormer i biologi på videregående, og ble litt forvirret da det sto at rundormer er tvekjønnet( har lest andre steder at de fleste er særkjønnet, noe som også står i biologiboken). Lurte derfor på om det at rundormer er tvekjønnet er noe man opererer med i medisin, eller om det var noe annet.På forhånd takkmvh

Imon

23. mai 2011 svarte Kjell-Olav Hovde

Hei og takk for kommentar.Det stemmer det du skriver. Lars Aabakken har bedt meg rette opp feilen.Beste hilsen Kjell-Olav Hovde

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.