Rundormer, dyrerekke der flere av artene snylter i mennesker. Rundormene har langstrakt, nærmest sylindrisk kropp, ofte tilspisset i begge ender. De er vanligvis særkjønnet, og alle har en livssyklus som kan deles i fem stadier: fire larvestadier og ett voksenstadium.

Noen egg kan smitte straks de er lagt (springorm), mens andre først må ligge 2–3 uker i jorden. De fleste rundormene smitter ved inntak av infisert mat, mens f.eks. Strongyloides-larvene kan krype inn gjennom hel hud, og filariasis smitter via myggestikk. Ormene etablerer seg deretter i fordøyelseskanalen (se ascaris, Enterobius vermicularis, piskeorm, strongyloidiasis) eller i blod- eller lymfeårene (se filariasis).

Symptomene varierer med hvilke organer som affiseres. De fleste rundorminfeksjoner lar seg lett behandle med antibiotika. Prognosen er god.

Norsk navn Vitenskapelig navn
trikin* Trichinella spiralis
spolorm, alminnelig* Ascaris lumbricoides
hundespolorm* Toxocara canis
kattespolorm* Toxocara cati
barneorm* Enterobius vermicularis
piskeorm* Trichuris trichiura
filaria Wuchereria bancrofti
Brugia malayi,
Loa loa
hakeorm Ancylostoma duodenale,
Necator americanus

* Finnes i Norge

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

19. mai 2011 skrev Imon Barua

HeiJeg holder på med en presentasjon om rundormer i biologi på videregående, og ble litt forvirret da det sto at rundormer er tvekjønnet( har lest andre steder at de fleste er særkjønnet, noe som også står i biologiboken). Lurte derfor på om det at rundormer er tvekjønnet er noe man opererer med i medisin, eller om det var noe annet.På forhånd takkmvh

Imon

23. mai 2011 svarte Kjell-Olav Hovde

Hei og takk for kommentar.Det stemmer det du skriver. Lars Aabakken har bedt meg rette opp feilen.Beste hilsen Kjell-Olav Hovde

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.