Dried blood spot testing (DBS) er en testmetode hvor en liten mengde blod påføres et absorberende materiale som så sendes til et laboratorium for analyse. Metoden ble utviklet på 1960-tallet for å teste spedbarn for ulike medfødte sykdommen, og ble først tatt i bruk som dopinganalyse under de olympiske lekene i Tokyo i 2021.

Fordelene med dried blood spot testing kontra ordinære blod- og urinprøver, er at prøvetakingen ikke krever noen spesiell kompetanse, og kan gjennomføres av idrettsutøvere selv under veiledning. Prøvene er også enkle å frakte, kan sendes i ordinær post, og muliggjør derfor dopingtesting i regioner langt unna WADA-akkrediterte laboratorier.

Metoden regnes foreløpig som et supplement til tradisjonell dopingtesting, men det forventes at den i fremtiden kan benyttes til blant annet å spore mikro-doser av EPO.

I Norge ble metoden først tatt i bruk i testing på treningssentre i 2021, og i idretten i 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg