Elektronmikroskopi er mikroskopisk undersøkelse der elektroner blir brukt som «lyskilde». Preparatet som skal undersøkes må fremstilles ved hjelp av en spesiell teknikk og kan bestå av vevsbiter eller annet prøvemateriale. Preparatet bombarderes med en strøm av elektroner og bildet man ser vil være et skyggebilde i nyanser av grått. Det kan være forstørret mange tusen ganger.

Faktaboks

Uttale
elektrˈonmikroskopi

Fordi elektronmikroskopet muliggjør en forstørrelse langt over det et vanlig lysmikroskop gjør, brukes det til undersøkelse av finere detaljer i celler og vev samt til undersøkelse av virus og bakterier. Ved vanlig mikroskopering (lysmikroskopi) sender man lys gjennom eller på det som man vil undersøke, og ser i mikroskopet et bilde som kan inneholde alle spekterets farger. Forstørrelsesgraden er begrenset til et par hundre ganger.

Elektronmikroskopi kan gjøres ved hjelp av ulike teknikker for fremstilling.

Transmisjonselektronmikroskopi

Elektronene går gjennom et ultratynt skåret vevssnitt som er kontrastert med tungmetaller (osmium) i varierende grad, avhengig av tettheten i det som undersøkes.

Skanningelektronmikroskopi

En naturlig eller brukket overflate blir kledd med et tynt lag med gull før elektronstrålen blir sveipet (skannet) over den. Man får frem et tredimensjonalt bilde av overflaten og kan for kesempel fremstille porer og kanaler i celler og vev.

Immunelektronmikroskopi

Man utsetter vevet eller preparatet for antistoffermot celle- eller vevsbestanddeler. Reaksjonsstedet mellom antigen og antistoff synliggjøres ved hjelp av antistoffkobling med gullpartikler med ulik størrelse

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg