elliptocytter

Blodutstryk, undersøkelse av blod i mikroskop. Normalt sees under én prosent elliptocytter (hvit pil). Ved mange anemiformer (jernmangel, thalassemi eller B12-mangel) kan man se opptil ti prosent elliptocytter. Ved hereditær elliptocytose, som her, sees vesentlig flere. Kan oppstå som et artefakt under utstrykningen av bloddråpen. Da er ellipsene stort sett orientert samme vei.
Elliptocytose.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Elliptocytter er røde blodceller som er elliptiske (ovale) i stedet for runde. Dette skyldes manglende stabilitet i cytoskjelettet, celleskjelettet. Elliptocytter forekommer i blodet ved arvelig elliptocytose, en tilstand som arves autosomalt dominant.

Faktaboks

Uttale
elliptocˈytter
Etymologi
av gresk ‘ellipse’, og kytos, ‘celle’

Det er flere typer defekter som kan resultere i elliptisk form på røde blodceller. Det hyppigste er at opptil en tredel av proteinet spectrin, som i normale celler nesten utelukkende finnes i tetramer-form (fire molekyler bundet til hverandre), påvises i frie dimerer (to like molekyler bundet til hverandre). Cellene får ikke den unormale formen før de kommer ut i blodstrømmen.

Pasienter med elliptocytose har sjelden plager av betydning, og mindre hemolyse enn ved hereditær sfærocytose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg