Endosymbioseteorien er en teori som går ut på at eukaryote celler oppsto ved at prokaryote celler inngikk i symbiose innenfor samme celle. Både mitokondrier og kloroplaster har trekk og slektskap som svarer til at de stammer fra prokaryoter.

For anslagsvis halvannen milliarder år siden var eukaryote celler utelukkende anaerobe celler (urkaryote) uten evne til å nyttiggjøre seg oksygen. Så omsluttet (endocyterte) de bakterier med evne til aerob sluttnedbrytning av næringsstoffer. Etter hvert utviklet de aerobe bakteriene seg til mitokondrier.

Man antar at det til å begynne med skjedde et gjensidig samarbeid mellom urkaryote cellene og urmitokondriene. Urcellene, som hadde større mobilitet og fagocyterende evne, leverte næringsstoffer, og de aerobe bakteriene eller urmitokondriene foretok aerob sluttnedbrytning av næringsstoffene og leverte tilbake kjemisk energi i form av ATP.

Etter hvert ble urmitokondriene permanent inkorporert i de eukaryote cellene og mesteparten av deres arvemateriale overført til cellekjernen. Mitokondriene har imidlertid stadig noe av sitt arvestoff intakt. De har også doble membraner, som tyder på en ubrutt arverekke fra da de første prokaryotene ble tatt opp i en eukaryot celle.

I planteceller er også kloroplastene, som er sentrale i fotosyntese, resultat av endosymbiose.

Den norske mikrobiologen Jostein Goksøyr skrev et brev til det vitenskapelige tidsskriftet Nature i 1967 der han foreslo at mitokondrier og kloroplaster hadde blitt til ved en slik prosess. Omtrent samtidig foreslo også den amerikanske Lynn Margulis en liknende teori.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.