Fagocytose
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Fagocytose er at encellede organismer og en del dyreceller tar opp faste, ofte forholdsvis store, partikler som – avhengig av hva de består av – eventuelt blir brutt ned og fordøyd inne i cellen. Fagocytose kan altså utgjøre cellens ernæring.

Faktaboks

Uttale
fagocytˈose
Etymologi
av gresk fagein, ‘ete’, og kytos, ‘celle’

Fagocytose er en spesiell form for endocytose, der materialet som cellen tar opp, utgjøres av større partikler, for eksempel en bakterie. Amøber og andre encellede dyr opptar næringsstoffer ved fagocytose. Hos flercellede dyr er noen celletyper spesialiserte for fagocytose, de såkalte profesjonelle fagocyttene. De spiller en viktig rolle i organismens kamp mot infeksjoner og som renovasjonsceller. Pattedyr, inklusive mennesket, har to hovedtyper profesjonelle fagocytter: de nøytrofile granulocyttene og makrofagene. Fagocytose er således et viktig ledd i organismens kamp mot smittestoffer og i dens «renovasjonsarbeid» med å fjerne døde celler.

En spesiell form for fagocytose er autofagocytose der cellen danner en membran rundt egne bestanddeler, som således blir liggende inne i et autofagosom.

Mekanisme

Fagocyttene griper fatt i det som skal fagocytteres ved hjelp av ulike typer reseptorer de har i cellemembranen til det formålet. I noen tilfeller har andre celler i immunsystemet blinket ut celler, for eksempel bakterier, som skal fagocytteres ved at de har dannet antistoffer mot bakteriene. Fagocyttene har så reseptorer som binder antistoffene festet til overflaten av bakteriene.

Fagosom

Etter opptak inn i cellen blir det fagocytterte materialet liggende inne i en blære, et fagosom. Innholdet i fagosomet surgjøres ved at protoner (H+-ioner) pumpes inn. Bakterier som er tatt opp ved fagocytose, drepes ved hjelp av frigjøring av oksygenradikaler inn i fagosomet. Innholdet brytes deretter ned ved at lysosomer tømmer nedbrytende enzymer inn i fagosomet.

Ulike bakterier klarer å overleve fagocytose og fortsetter å leve og dele seg inne i fagocyttene. Noen er resistente mot drap av oksygenradikaler eller mot nedbrytning av lysosomale enzymer, noen forhindrer at lysosomer tømmer nedbrytende enzymer inn i fagosomet, mens andre klarer å trenge ut av fagosomet til cytosol.

Defekter i ulike deler av fagocytose medfører redusert drapsevne mot bakterier og gjentatte infeksjoner av visse typer bakterier (for eksempel kronisk granulomatøs sykdom).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg