Epikutantest
Epikutantest
Av .

Epikutantest er en metode for allergitesting der det allergifremkallende stoffet legges på hudens overflate, vanligvis på ryggen. Kalles også lappetest, og gjøres blant annet av hudleger.

Faktaboks

Uttale
epikutˈanprøve
Etymologi
av gresk epi, ‘på’, og latin cutis, ‘hud’
Også kjent som

epikutanprøve, lappetest

Metoden brukes i utredningen av allergisk kontakteksem (allergisk kontaktdermatitt), ofte i yrkesmedisinsk sammenheng. Testsubstansen dekkes med en liten skålformet aluminiumsplate og festes med plaster. Reaksjonen blir avlest etter 48–72 timer.

En lang rekke allergener kan testes samtidig. Vanlige allergener det ofte testes for er nikkel, kobolt og krom. Det finnes standardiserte «testbatterier» (grupper av allergenpreparater) for bruk i den generelle befolkning, og for spesielle yrkesgrupper.

Epikutanprøven måler cellemediert, type IV hypersensitivitet. Pasienten må ikke ta antihistaminer eller steroider før testen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg