Ernæringspolitikk er den politikken som føres innen ernæringsområdet. Den norske mat- og ernæringspolitikken har følgende hovedmålsettinger:
- Redusere kostholdsrelaterte helseskader i befolkningen.
- Sikre at matvarene er helsemessig trygge.
- Bidra til å styrke forbrukernes innflytelse i ernæringspolitikken.
- Bidra til en bærekraftig og miljøvennlig produksjon.
Norsk ernæringspolitikk bygger på Stortingsmelding nr. 32 (1975–1976) «Om norsk ernærings- og matforsyningspolitikk», Stortingsmelding nr. 11 (1981–1982) «Om oppfølging av norsk ernæringspolitikk» og Stortingsmelding nr. 37 (1992–1993) «Utfordringer i helsefremmende og forebyggende arbeid». Den er ført videre i Stortingsmelding nr. 16 (2002–2003) «Resept for et sunnere Norge – Folkehelsepolitikken». Ernæringsarbeidet framover er hovedsakelig knyttet opp til oppfølging av Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen 2007–2011. Ernæringspolitikken er dermed bygd inn som en viktig del av det generelle forebyggende helsearbeidet.
Kosten påvirker kanskje mer enn noen annen miljøfaktor det enkelte individets og befolkningens helsetilstand. I internasjonal sammenheng er fortsatt sult og mangelsykdommer de alvorligste ernæringsproblemene, mens vi i Norge har andre typer av helseproblemer som henger sammen med kostholdet.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.