Etseskade, skade av hud eller slimhinner som skyldes etsende stoffer. Det opptrer rødhet i huden og blemmedannelse, og i alvorlige tilfeller skades overhud og underhud. I slike tilfeller blir behandlingen som ved brannskade.

Etseskade i spiserøret kan være spesielt farlig. Pasienten kan få livstruende skader av spiserør og svelg. Slik skade oppstår hvis en får i seg syre eller lut (ved et ulykkestilfelle, selvmordsforsøk eller ved at barn får tak i flasker eller lignende med slikt innhold og drikker det). Skaden er vanskelig å behandle fordi det kan bli arrdannelser som fører til at spiserøret skrumper. Passasjen i spiserøret blir dermed trangere eller helt stengt. Slike pasienter må legges inn på sykehus så hurtig som mulig. En må være oppmerksom på at det kan ta en viss tid før symptomene melder seg. Det er av aller største betydning at behandling settes i gang så fort som overhodet mulig.

Man må handle raskt, og som førstehjelp skal man gi pasienten rikelig med drikke (vann eller melk), men passe på at han ikke brekker seg, det kan øke skaden av spiserøret. Hvis man har medisinsk kull for hånden, skal man gi det. Kalde omslag med f.eks. ispose på halsen samt isbiter å suge på kan redusere noe av hevelsen (som alltid kommer) i svelget. En skal legge pasienten i stabilt sideleie og sørge for rask transport til sykehus under stadig overvåking.

Etseskade på hud eller i øyne. Ved etseskade på hud eller i øyne må en så fort som mulig skylle med masse vann, også under transport til lege. Skyllingen bør pågå ca. en halv time.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.