Etseskade er skade av hud eller slimhinner som skyldes etsende stoffer. Det forårsaker rødhet i huden og blemmer, og i alvorlige tilfeller skades både overhuden og underhuden. I slike tilfeller blir behandlingen som ved brannskade.

Etseskade på hud eller i øyne

Ved etseskade på hud eller i øyne må en så fort som mulig skylle med masse vann, også under transport til lege. Skyllingen bør pågå cirka en halv time.

Etseskade i spiserøret

Etseskade i spiserøret skyldes at man får i seg syre eller lut. Pasienten kan få livstruende skader av spiserøret og svelget. Skaden er vanskelig å behandle, fordi det kan bli arrdannelser som fører til at spiserøret skrumper. Passasjen i spiserøret blir dermed trangere eller helt stengt. Slike pasienter må legges inn på sykehus som øyeblikkelig hjelp. En må være oppmerksom på at det kan ta en viss tid før symptomene melder seg. Det er svært viktig at behandling settes i gang så fort som overhodet mulig.

Førstehjelpsbehandlingen er å gi pasienten rikelig med drikke, for eksempel vann eller melk, men også passe på at pasienten ikke brekker seg, fordi det kan øke skaden av spiserøret. Kalde omslag med for eksempel ispose på halsen samt isbiter å suge på kan redusere noe av hevelsen i svelget. Pasienten bør legges i stabilt sideleie og sørge for rask transport til sykehus under stadig overvåking.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg