etseskade

Etseskade er skade av hud eller slimhinner som skyldes etsende stoffer. Det opptrer rødhet i huden og blemmedannelse, og i alvorlige tilfeller skades både overhuden og underhuden. I slike tilfeller blir behandlingen som ved brannskade.

Etseskade på hud eller i øyne

Etseskade på hud eller i øyne. Ved etseskade på hud eller i øyne må en så fort som mulig skylle med masse vann, også under transport til lege. Skyllingen bør pågå ca. en halv time.

Etseskade i spiserøret

Etseskade i spiserøret kan være spesielt farlig. Pasienten kan få livstruende skader av spiserør og svelg. Slik skade oppstår hvis en får i seg syre eller lut. Skaden er vanskelig å behandle fordi det kan bli arrdannelser som fører til at spiserøret skrumper. Passasjen i spiserøret blir dermed trangere eller helt stengt. Slike pasienter må legges inn på sykehus som øyeblikkelig hjelp. En må være oppmerksom på at det kan ta en viss tid før symptomene melder seg. Det er svært viktig at behandling settes i gang så fort som overhodet mulig.

Førstehjelpsbehandlingen er å gi pasienten rikelig med drikke, for eksempel vann eller melk, men også passe på at han ikke brekker seg, fordi det kan øke skaden av spiserøret. Hvis man har medisinsk kull tilgjengelig, skal man gi det. Kalde omslag med for eksempel ispose på halsen samt isbiter å suge på kan redusere noe av hevelsen i svelget. Pasienten bør legges i stabilt sideleie og sørge for rask transport til sykehus under stadig overvåking.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg