Etterblødning er blødning som opptrer når livmormusklene ikke klarer å klemme sammen blodårene i livmorveggen etter fødselen, på grunn av for svake eller manglende sammentrekninger. Morkaken kan være helt eller delvis løsnet og være drevet ut av livmoren. Symptomer og tegn er synlig utvendig blodtap (dette kan imidlertid være lite eller overhodet ikke opptre, da blodet kan hope seg opp inne i livmoren), slapp livmor, såkalte forblødningssymptomer (sjokk) som følge av alvorlig blodtap, hurtig og svak puls, senkning av blodtrykket, tap av bevisstheten.

Behandlingen består blant annet i at pasienten får rifremkallende midler og massasje av livmormusklene for å få livmoren til å trekke seg sammen. I tillegg må sjokksymptomene behandles og motvirkes.

Etterblødning kan også brukes om blødninger som opptrer etter operative inngrep, for eksempel etter fjerning av mandlene eller trekking av jeksler. I tilfeller med slike ytre blødninger kan man som regel stanse blødningen ved hjelp av en tampong.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg