De fire temperamentene
Fra Grande Commande, en rekke statuer i parken tilknyttet Versailles-slottet. Statuene ble designet av Charles Le Brun. Statuene representerer den oppfarende kolerikeren, den oppstemte sangvineren, den depressive melankolikeren og den trege flegmatikeren.

Eukrasi er et foreldet uttrykk som angir en hensiktsmessig sammensetning av kroppsvæskene. Ordet inngikk i teorien om at sykdom skyldtes forstyrrelser i kroppsvæskene (humoralpatologien).

Faktaboks

Uttale
eukrasˈi
Etymologi

av gresk eu-, ‘god’, og krasis, ‘blanding’

Den humoralpatologiske læren, som stammer fra antikkens medisin, gikk ut på å ha riktig balanse mellom de fire kroppsvæskene blod, slim, svart galle og gul galle. Dersom kroppsvæskene var i balanse (ekvilibrium), hadde man god helse, som ble kalt eukrasi. Dersom det derimot ble for lite eller for mye av en eller flere av kroppsvæskene, innebar det ubalanse og dermed sykdom, som man kalte dyskrasi.

Teorien om balanse i kroppsvæskene holdt seg levende i medisinske miljøer gjennom mer enn to tusen år, til langt inn på 1800-tallet. Medisinens oppgave på denne tiden var derfor å gjenskape balansen i de fire kroppsvæskene, altså eukrasi. Dette kunne man oppnå på ulike måter. Dersom man for eksempel mente at pasienten hadde for mye blod, var årelating ansett som riktig behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Ram Gupta

Ønsker en definisjon av ordet, ikke bare info om hvordan det brukes eller hva det refererer til. Har en hønsj på at betydningen av Eukrasi er noe annet enn "hensiktsmessig sammensetning av kroppsvæskene".

svarte Erlend Hem

Takk for kommentar. Jeg har forsøkt å utvide teksten litt for å klargjøre hva uttrykket betydde og hvordan det ble brukt. Håper det ble mer forståelig nå.

skrev Ram Gupta

Dette er bra! Det er ellers ganske vanlig i leksikalske artikler å ikke ha med den leksikalske betydningen, og ikke minst, etymologien av diverse fagbegreper. Det er veldig nyttig å ha med. Da forstår vi bedre hva ordet egentlig betyr og hvorfor det brukes som det gjør. Det er jo i selve språket at betydningene ligger gjemt :)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg