årelating

Årelating, fremstilling fra middelalderen.

Årelating er uttømming av en større eller mindre mengde blod fra blodårene i behandlingsøyemed.

Faktaboks

også kjent som:
venesectio

Prosedyren ble i oldtiden og middelalderen og til langt opp mot våre dager brukt mot de forskjelligste sykdommer, og også som alminnelig sunnhetsfremmende, «rensende» foranstaltning. Bruken av årelating var nær knyttet til den gamle, greske humoralpatologi, der væskebalansen var det sentrale prinsipp. Årelating ble brukt ved tilstander der man mente at årsaken var for mye blod i kroppen.

I dag brukes årelating kun mot enkelte sykdommer, blant annet hemokromatose, polycytemi og porfyri. En spesiell form for årelating hvor man behandler, fjerner eller skifter ut visse elementer i pasientens blod, har fått stadig større anvendelse i behandlingen av visse sykdommer. Det dreier seg om tilstander hvor det er sterkt ønskelig å endre blodets sammensetning ved å fjerne visse komponenter, som for eksempel immunkomplekser, antistoffer eller fettstoffer (se plasmaferese).

Årelating ble tidligere gjerne foretatt ved at man snittet i en vene i albuebøyen, slik at blodet strømmet ut. I dag benyttes kanyler.

Metoden finnes både i skolemedisinen og folkemedisinen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg