Fødselsinduksjon, teknikker som stimulerer en gravid livmor til å trekke seg sammen (rier) og presse ut fosteret. Dette gjøres ved hjelp av visse legemidler dersom det oppstår komplikasjoner i svangerskapet som gjør det nødvendig at barnet kommer ut.

Når svangerskapet er overtidig, dvs. har gått 2 uker over termindatoen, eller når det er farlig for moren å gå videre i svangerskapet, blir det foretatt kunstig innledning av fødsel. Også hvis det i svangerskapet påvises sykdommer hos fosteret, kan det bli nødvendig å innlede fødselen før termin.

Rier induseres ved å gi syntetisk oksytocin (et hypofysebaklappshormon) ved innsprøyting i blodbanene hos moren. For at dette skal virke, må livmorhalsen være «moden», dvs. at den må ha blitt kortere, blitt myk å ta på og ha begynt å åpne seg litt. Er den ikke moden og det er svært gode grunner til å sette i gang fødselen, kan modningsprosessen settes i gang med prostaglandin. Hos flergangsfødende kan fødselen igangsettes ved å rive hull på fosterhinnene (amniotomi).

Ved fødselsinduksjon blir ikke alltid riene så kraftige at fødsel inntrer umiddelbart.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.