Fødselsinduksjon er teknikker som stimulerer en gravid livmor til å trekke seg sammen i rier og presse ut fosteret.

Faktaboks

Også kjent som

igangsetting

Når svangerskapet er overtidig, det vil si har gått to uker over termin, dersom det er farlig for moren å gå videre i svangerskapet eller hvis det i svangerskapet påvises sykdommer hos fosteret, kan en bestemme seg for å gjøre tiltak for å sette i gang fødselen før termin.

Det finnes flere metoder for å sette i gang en fødsel. Det kan innebære først å «modne» livmorhalsen, det vil si gjøre livmorhalsen mykere, kortere og mer åpen. Det kan gjøres ved å legges inn et ballongkateter, det vil si et urinkateter (Foley-kateter). Kateteret føres opp gjennom livmorhalsen, slik at enden ligger på innsiden. Kateteret fylles med fysiologisk saltvann, slik at enden blåses opp som en ballong. Kateteret tapes så fast på innsiden av låret, og blir liggende i 12–36 timer. Det finnes også spesiallagde katetre med to ballonger, ett til innsiden og ett til utsiden an livmorhalsen. Virkningsmekanismen for ballongkateteret er sannsynligvis at irritasjonen fra ballongen føres til lokal produksjon av prostaglandin. Det kan også bli brukt en prostaglandin-analog (misoprostol). Misoprostol kan gis som tabletter kvinnen svelger eller som settes vaginalt (i skjeden). Det kan også være aktuelt å rive hull på fosterhinnen (amniotomi). Når livmorhalsen er moden, brukes syntetisk oksytocin, som stimulerer livmoren til å trekke seg sammen.

Andelen av fødsler som blir igangsatt i Norge har vært økende de siste årene, og var i 2022 på om lag 29 prosent.

Rier induseres ved å gi syntetisk oksytocin til moren. For at dette skal virke, må livmorhalsen være «moden», det vil si at den må ha blitt kortere, blitt myk å ta på og ha begynt å åpne seg litt. Er den ikke moden og det er svært gode grunner til å sette i gang fødselen, kan modningsprosessen settes i gang med prostaglandin. Hos flergangsfødende kan fødselen igangsettes ved å rive hull på fosterhinnene (amniotomi).

Ved fødselsinduksjon blir ikke alltid riene så kraftige at fødsel inntrer umiddelbart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg