Hypofysen.

Hypofysen. Skjematisk fremstilling av transportaktiviteten mellom hypothalamus og hypofysen. Hypothalamus produserer forskjellige hormoner som hemmer eller stimulerer utskillelsen av de enkelte hypofysehormonene. Den danner også to hormoner (antidiuretisk hormon og oksytocin) som lagres i og utskilles fra hypofysens baklapp (nevrohypofysen). Hypofysens forlapp (adenohypofysen) står i forbindelse med hypothalamus over et spesielt karsystem. Det er her påvist følgende proteohormoner: follikkelstimulerende hormon (FSH), luteiniserende hormon (LH), thyroideastimulerende/thyreotropt hormon (TSH), adrenokortikotropt hormon (ACTH), veksthormon (GH), foruten prolaktin (PRL). I hypofysens midtlapp dannes melanocyttstimulerende hormon (MSH).

Av /KF-arkiv ※.

Oksytocin er et hormon som gir muskelsammentrekninger i livmoren og fremmer utskillelse av melk fra brystene.

Faktaboks

Uttale
oksytosˈin

Produksjon

Det produseres i hypothalamus i to små parede ansamlinger av celler som kalles nucleus supraopticus og nucleus paraventricularis. Dette er nerveceller med utløpere som går gjennom hypofysestilken og ender i hypofysens bakre lapp. De to siste strukturene utgjør til sammen nevrohypofysen.

Utskillelse

Oksytocin lagres i nevrohypofysen og utskilles blant annet i forbindelse med fødsel idet skjeden utvides, ved stimulering av brystvortene ved amming og ved orgasme. Stimuleringen virker via sensoriske nervebaner. I tillegg kan oksytocin skilles ut som følge av økt saltholdighet i plasma på samme måte som for antidiuretisk hormon. Opiater, kvalme, metthet og kolecystokinin kan også påvirke sekresjonen av oksytocin.

Virkning

Hormonet virker ved å binde seg til spesifikke reseptorer i cellemembranen som særlig finnes i muskelcellene i livmoren og rundt melkekjertlene i brystet. Stimulering av reseptoren fører til at muskelcellene kontraheres slik at livmoren trekker seg sammen og melk skilles ut fra brystene hos kvinner som ammer.

Under svangerskapet produseres store mengder av hormonet progesteron, som gjør livmoren lite følsom for oksytocin. En injeksjon med oksytocin gis ofte etter en fødsel, for å få livmoren til å trekke seg godt sammen og dermed redusere blødningen. Amming av det nyfødte barnet forsterker oksytocin-frigjøringen ytterligere og kan føre til sammentrekning av livmoren i de første dagene etter fødselen (etterrier). Oksytocin kan også brukes for å øke riaktiviteten hvis den er dårlig under en fødsel og ved igangsetting av fødsel ved overtidig svangerskap. Det kan også brukes ved melkespreng.

Stimulering av skjede og livmorhals under samleie kan føre til oksytocinfrigjøring og påfølgende muskelsammentrekninger i skjeden. Dette kan fremme transporten av sædceller fra skjeden og til livmoren.

Hos forsøksdyr er det vist at oksytocin har betydning for atferden til dyrene, og at det får dem til å ta ekstra godt vare på avkommet. Det har også betydning for sosial tilknytning og etablering av tillit mellom individer. Hormonet har en svakt hemmende effekt på produksjonen av urin og ligner dermed antidiuretisk hormon (ADH).

Struktur

Oksytocin lite ringformet proteinhormon som består av 9 aminosyrer og som er, med unntak av to av aminosyrene, identisk med ADH.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg