Sollys bidrar til utviklingen av DNA-skader i huden, og etter hvert malignt melanom.

DNA-skade av Oncolex. Gjengitt med tillatelse

Malignt melanom av Oncolex. Gjengitt med tillatelse

Malignt melanom er en ondartet føflekksvulst. Malignt melanom er en type hudkreft utgått fra melanocytter. Dette er celler som produserer det svarte fargestoffet melanin i hud og i føflekker. Det er ca. 2000 nye tilfeller av malignt melanom i Norge hvert år. Forekomsten har økt betydelig i Norge de siste 50 årene.

Sterk soleksponering av lys hud, særlig i unge år, anses som hovedårsak. Omtrent halvparten utvikles fra en kjent pigmentert føflekk. Typisk er føflekker som:

  • endrer farge til blåsvart
  • har tendens til kløe
  • flasser
  • gir sår- eller skorpedannelse
  • har eventuelt blødning fra overflaten
  • har lokal svulstdannelse
  • har områder med avbleking i tidligere pigmentert føflekk

Tilsvarende svulst kan også dannes i område uten kjent føflekk fra tidligere. Spredning til lymfeknuter, og senere til andre organer kan skje relativt tidlig. Risiko for spredning avhenger blant annet av tykkelsen på melanomet.

Behandling er først og fremst tidlig kirurgisk fjernelse av svulsten. Også spredning til lymfeknuter og til hud kan behandles med operasjon. Immunmodulerende behandling kan være aktuelt ved spredning eller hvis svulsten ikke regnes som operabel. Malignt melanom er lite eller moderat påvirkelig av konvensjonell cellegift. Strålebehandling kan være aktuelt ved noen tilfeller av spredning.

Prognosen er god ved tidlig fjerning av malignt melanom. Totalt sett er 80 prosent av menn og 90 prosent av kvinner i live fem år etter påvist malignt melanom. Hvis det ikke er tegn til spredning på diagnosetidspunktet er henholdsvis 90 og 95 prosent i live etter fem år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.