Flatlus
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Flatlus er en kjønnssykdom forårsaket av lusearten Phtirus pubis. Sykdommen gir plagsom kløe, mest vanlig rundt kjønnsorganene eller i armhulene.

Faktaboks

Etymologi
Pthirus pubis kommer fra gresk ftheir, ‘lus’, og pubes, ‘kjønnshår’
Også kjent som
Pthirus pubis krabbelus

Flatlus er en insektart som tilhører ordenen 'ekte lus' (Anoplura). Den skiller seg fra hodelus og kroppslus med sin sirkelrunde kropp, mindre størrelse og ved at de to bakerste beinparene er langt kraftigere enn det første.

Flatlusa er omtrent to millimeter lang og har tre par bein. De to bakerste parene har klør, som gjør at lusa kan feste seg til kjønnshår, kroppshår, skjegg, øyevipper og øyenbryn, men nesten aldri til hodehår. Den får næring ved å suge blod og eggene klekkes etter en uke. Kløen er en allergisk reaksjon på lusebittet.

Lusa limer eggene fast til håret ved hårrota. Egget flytter seg ut med det voksende håret, rundt én centimeter per måned. Ved å måle avstanden fra huden til det ytterste luseegget, kan en beregne sannsynlig smittetidspunkt. Eggene klekkes etter omtrent en uke, hvoretter nymfene kryper ned til huden der de utvikles til nye lus i løpet av noen dager.

Forekomst

Flatlus var tidligere svært vanlig i Norge, men er i dag sjelden. En sannsynlig årsak til dette er at intimbarbering og fjerning av kroppsbehåring har blitt stadig mer vanlig.

Årsak

Lusa overføres vanligvis ved seksuelt samvær og intim kroppskontakt mellom voksne. Den kan også overføres til barn ved kroppskontakt. Overføring via håndklær, sengetøy og klær er uvanlig.

Symptomer

Det vanligste symptomet er kløe i skrittet, under armene og på øvrige områder med kroppsbehåring. Over tid fører dette til hudutslett med kloremerker (ekskoriasjoner), rødhet og betennelse. Et annet typisk funn er blågrå flekker i huden (maculae caeruleae) der lusa finnes. Fargeforandringene antas å skyldes lusespyttets virkning på blodet.

Skinnet fra døde lus og luseavføring kan være synlig som et brunaktig pulver i undertøyet.

Det tar omlag 25 dager fra smittetidspunktet til kløen og de øvrige symptomene blir merkbare.

Komplikasjoner og følgetilstander

Oppklort hud kan bli infisert med bakterier. Ut over dette er flatlus verken farlig eller alvorlig.

Diagnose

Diagnosen stilles ved funn av lus eller egg. Lusene ser ofte ut som små skorper eller kruster i hårfestene. Ved å ta en titt på hele krusten i mikroskop kan man se den karakteristiske krabbeformen til flatlusa. Eggene kan sitte som små perler på hårene.

Behandling

Ulike typer krem, sjampo og liniment er reseptfritt tilgjengelig på apotek. Midlene virker som nervegift på flatlusa, men er ufarlige for mennesker ved normal bruk. Ingen av midlene dreper eggene med 100 prosent sikkerhet, og behandlingen må derfor gjentas etter en uke, når eventuelle overlevende egg er klekket.

Omfattende rengjøring av klær, sengetøy og inventar er ikke nødvendig. Flatlus dør etter en dag eller to uten blod. Den dør også ved vask eller tørketromling i minst 15 minutter på 60 grader, og ved lufting av klær i kulde.

Forebygging

Barbering eller fjerning av kjønns- og kroppsbehåring beskytter mot å få flatlus. Kondom beskytter ikke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg