allergisk reaksjon

Artikkelstart

Allergisk reaksjon er en overfølsomhetsreaksjon som følge av at kroppens immunologiske system reagerer på stoffer fra miljøet utenfor kroppen som vanligvis ikke er sykdomsfremkallende (allergener). Alle slike overfølsomhetsreaksjoner der immunsystemet deltar, betegnes som allergi uansett type immunologisk mekanisme.

I praksis er det to hovedformer for allergi; IgE-avhengig allergi og celleavhengig kontaktallergi.

IgE-avhengig allergi

IgE-avhengig allergi er den klassiske allergiske reaksjonen som utløses når antistoffer av typen IgE, som er en naturlig del av kroppens forsvarssystem, reagerer med et allergen. Allergenene som IgE reagerer med, er i de aller fleste tilfeller proteiner. IgE har evne til å feste seg på overflaten av visse typer betennelsesceller, spesielt mastceller og basofile granulocytter. Mastcellene finnes blant annet i huden, neseslimhinnen, bronkialslimhinnen og tarmslimhinnen. Når IgE-antistoffet på overflaten av disse celletypene kjenner igjen og binder seg til et allergen, vil det frigjøres stoffer som utløser betennelse (blant annet histamin) fra cellene.

Symptomene som oppstår ved en allergisk reaksjon er avhengig av hvilket organ som er affisert; hud – kløe og utslett, nese og øyne – kløe, snue og nysing, nedre luftveier – hoste og tung pust, tarm – magesmerter og løs avføring. Den mest alvorlige formen for allergisk reaksjon kalles anafylaktisk sjokk, og kan inntre når allergireaksjonen skjer samtidig i flere organer i kroppen.

Celleavhengig kontaktallergi

Celleavhengig kontaktallergi er i alt vesentlig en hudallergi, som er årsak til allergisk kontaktdermatitt. Dette er en form for eksem som skyldes at en type immunceller, T-lymfocytter, reagerer med kjemiske stoffer som kommer i kontakt med huden. Det oppstår da en betennelsesreaksjon der flere typer celler deltar, og kommer til uttrykk som eksem. Allergenene ved denne formen for allergi er lavmolekylære kjemiske stoffer, enten menneskelagde kjemikalier, noen metaller eller kjemiske stoffer som finnes for eksempel i mange planter. Allergisk kontaktdermatitt skyldes derfor ofte kontakt med metaller (særlig nikkel) i smykker eller knapper i klær, kjemikalier i såkalte hudpleieprodukter, eller stoffer man kommer i kontakt med i arbeidet (for eksempel metallarbeidere, gartnere, frisører). Yrkeseksem eller yrkesdermatitt skyldes derfor ofte celleavhengig kontaktallergi, men kan også ha andre årsaker (IgE-avhengig allergi, hudirritasjon).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg