Forstøver
Jetforstøvere bruker komprimert luft for å danne aerosoler
Forstøver
Av /Shutterstock.
Forstøver
Ultralydforstøvere bruker ultralyd for å produsere aerosoler
Forstøver
Av /Shutterstock.
Forstøver
Meshforstøvere bruker et finmasket nett for å produsere aerosoler. De er gjerne mindre i størrelse enn de andre typene av forstøverapparat og dermed enklere å ha med seg
Forstøver
Av /Shutterstock.

Forstøverapparat er en inhalator som omdanner flytende legemidler om til ørsmå dråper (aerosoler) som deretter kan pustes inn (inhaleres) gjennom et munnstykke eller maske.

Faktaboks

Også kjent som

forstøver, nebulisator

Forstøverapparater brukes blant annet for å gi astmamedisiner.

Typer

Det finnes ulike typer forstøverapparater. Noen forstøvere kommer i stasjonære hjemmemodeller og andre i bærbare modeller. Hjemmeforstøvere er større, og må oftest kobles til en stikkontakt. Bærbare forstøvere går på batterier, eller kan kobles til et biluttak.

Forstøverapparat deles inn i tre hovedgrupper ut fra hvilken metode de bruker for å omgjøre det flytende legemidlet til aerosoler.

  • Jetforstøvere bruker komprimert luft for å danne aerosoler. Disse er vanligst.
  • Ultralydforstøvere bruker høyfrekvente lydbølger (ultralyd) for å produsere aerosoler. De er vanligvis raskere enn jetforstøvere og lager mindre lyd.
  • Meshforstøvere bruker et finmasket nett eller membran for å produsere svært små aerosoler. De er effektive og ofte mindre i størrelse enn jetforstøver og ultralydforstøver og kan dermed være enklere å ta med seg.

Bruk

For å bruke et forstøverapparat, fylles en beholder i apparatet med en spesifikk dose av et flytende legemiddel. Når apparatet slås på, omdannes legemidlet til en aerosol som pasienten puster inn. Behandlingen fortsetter til alt legemidlet er omdannet til aerosol, vanligvis over en periode på 5 til 15 minutter.

Forstøverapparater er ofte større og mindre bærbare enn andre typer inhalatorer som sprayinhalator eller pulverinhalator. De krever også regelmessig vedlikehold, som rengjøring og desinfisering av komponentene etter hver bruk. Forstøverapparat er derimot spesielt godt egnet til behandling av barn og eldre som kan ha vanskeligheter med å bruke andre typer inhalatorer, som krever mer presis håndtering og koordinering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg