inhalasjonsbehandling

Figuren viser noen vanlige inhalasjonslegemidler.
Inhalasjonslegemidler av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS). Gjengitt med tillatelse

Inhalasjonsbehandling, inhalasjonsterapi, innånding av legemidler.

Inhalasjonsbehandling har en svært sentral plass i behandlingen av luftveissykdommer som astma og kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS). Ved disse obstruktive luftveissykdommene gis medikamenter i spray- eller pulverform. Medikamentene kan være bronkodilaterende (β2-agonister eller antikolinergika) eller betennelsesdempende (glukokortikoider). Astmamedisin kan også gis i væskeform, ved at et medikament forstøves til svært små dråper i en liten kompressor. Denne formen for inhalasjonsbehandling er særlig velegnet i behandlingen av akutte anfall av astma og KOLS, og ved behandling av små barn.

Ved inhalasjonsbehandling kreves lavere medikamentdoser enn hvis medikamentene gis i pille- eller sprøyteform. Dette gir en gunstigere bivirkningsprofil. Inhalasjon av forstøvet adrenalin brukes i behandling av laryngitt (falsk krupp) hos små barn, og inhalasjon av antibiotika brukes i behandlingen av pasienter med cystisk fibrose. Inhalasjon av legemidler brukes også i forbindelse med lokalbedøvelse av de nedre luftveiene forut for bronkoskopi og i forbindelse med narkose. Inhalasjon av lystgass brukes mye ved fødsler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg