Inhalasjonslegemidler
Figuren viser noen vanlige inhalasjonslegemidler.
Av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Inhalasjonsbehandling er innånding av legemidler. Denne behandlingsformen har en svært sentral plass i behandlingen av luftveissykdommer som astma og kols. Ved disse luftveissykdommene gis legemidler i spray- eller pulverform. Legemidlene kan få luftveiene til å utvide seg, såkalte bronkodilaterende midler, eller de kan virke betennelsesdempende.

Faktaboks

Uttale

inhalasj'onsbehandling

Også kjent som

inhalasjonsterapi

Astmamedisin kan også gis i væskeform, ved at et legemidlet forstøves til svært små dråper i en liten kompressor. Denne formen for inhalasjonsbehandling er spesielt godt egnet til å behandle akutte anfall av astma og kols, og ved behandling av små barn.

Ved inhalasjonsbehandling kreves lavere doser av legemiddelet enn hvis det gis i pille- eller sprøyteform. Dette reduserer risikoen for bivirkninger. Inhalasjon av forstøvet adrenalin brukes i behandling av falsk krupp hos små barn, og inhalasjon av antibiotika brukes i behandlingen av pasienter med cystisk fibrose.

Anestesi

Det er også mulig å inhalere lokalbedøvelse før bronkoskopi eller i forbindelse med narkose. Inhalasjon av lystgass brukes mye ved fødsler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg