inhalasjonsbehandling

Inhalasjonslegemidler
Figuren viser noen vanlige inhalasjonslegemidler.
Av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Inhalasjonsbehandling er innånding av legemidler. Denne behandlingsformen har en svært sentral plass i behandlingen av luftveissykdommer som astma og kols. Ved disse luftveissykdommene gis legemidler i spray- eller pulverform. Legemidlene kan få luftveiene til å utvide seg, såkalte bronkodilaterende midler, eller de kan virke betennelsesdempende.

Faktaboks

Uttale

inhalasj'onsbehandling

Også kjent som

inhalasjonsterapi

Astmamedisin kan også gis i væskeform, ved at et legemidlet forstøves til svært små dråper i en liten kompressor. Denne formen for inhalasjonsbehandling er spesielt godt egnet til å behandle akutte anfall av astma og kols, og ved behandling av små barn.

Ved inhalasjonsbehandling kreves lavere doser av legemiddelet enn hvis det gis i pille- eller sprøyteform. Dette reduserer risikoen for bivirkninger. Inhalasjon av forstøvet adrenalin brukes i behandling av falsk krupp hos små barn, og inhalasjon av antibiotika brukes i behandlingen av pasienter med cystisk fibrose.

Anestesi

Det er også mulig å inhalere lokalbedøvelse før bronkoskopi eller i forbindelse med narkose. Inhalasjon av lystgass brukes mye ved fødsler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg