inhalasjonsbehandling

Figuren viser noen vanlige inhalasjonslegemidler.
Av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Artikkelstart

Inhalasjonsbehandling er innånding av legemidler og kan også kalles inhalasjonsterapi.

Inhalasjonsbehandling har en svært sentral plass i behandlingen av luftveissykdommer som astma og kronisk obstruktiv lungesykdom (kols). Ved disse obstruktive luftveissykdommene gis legemidler i spray- eller pulverform. Legemidlene kan få bronkiene til å utvide seg, såkalte bronkodilaterende2-agonister eller antikolinergika) eller betennelsesdempende (glukokortikoider).

Astmamedisin kan også gis i væskeform, ved at et legemidlet forstøves til svært små dråper i en liten kompressor. Denne formen for inhalasjonsbehandling er spesielt godt egnet til å behandle akutte anfall av astma og KOLS, og ved behandling av små barn.

Ved inhalasjonsbehandling kreves lavere doser av legemiddelet enn hvis det gis i pille- eller sprøyteform. Dette reduserer risikoen for bivirkninger. Inhalasjon av forstøvet adrenalin brukes i behandling av laryngitt (falsk krupp) hos små barn, og inhalasjon av antibiotika brukes i behandlingen av pasienter med cystisk fibrose.

Det er også mulig å inhalere lokalbedøvelse før bronkoskopi eller i forbindelse med narkose. Inhalasjon av lystgass brukes mye ved fødsler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg