Legemidler mot astma - virkemåte.
Figuren viser hvor de forskjellige legemidlene virker inn på bronkioler og betennelse i lungevevet.
Legemidler mot astma - virkemåte.
Av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).
Inhalasjonsaerosol og inhalasjonspulver
Figuren viser ulike typer inhalasjonsaerosol og inhalasjonspulver.
Av /Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Astmamedisiner er legemidler som blir brukt mot astma. Legemidlene virker enten ved å påvirke den glatte muskulaturen rundt bronkiene eller ved å dempe betennelsen i luftveiene. Ofte er det nødvendig å bruke en kombinasjon av disse to typene for å få tilstrekkelig effekt av behandlingen.

Inndeling

Astmamedisiner gis fortrinnsvis i form av inhalasjonspreparater, enten i pulverform eller som aerosol. På denne måten oppnår man en høy konsentrasjon av legemidlene i luftveiene og en relativt lav konsentrasjon i andre organer. Inhalasjonspreparatene inndeles i to hovedgrupper, avhengig av om de virker tidlig eller sen fase av astmautviklingen.

Bronkieutvidende astmamedisiner

Bronkieutvidende astmamedisiner, eller bronkodilatorer, virker ved å øke diameteren på bronkiene ved å avslappe den glatte muskulaturen i bronkiene. Følgelig vil det være lettere å puste. De virker dermed i den tidlige fasen av astmautviklingen. Slike legemidler kan enten være hurtigvirkende eller langtidsvirkende.

Eksempler på denne typen legemidler er beta-2-reseptoragonister og muskarinreseptorantagonister (antikolinergika).

Betennelsesdempende astmamedisiner

Den andre gruppen inhalasjonpreparater er glukokortikoidene (kortisonlignende stoffer). Disse legemidlene demper betennelsesreaksjonen i bronkiene. Dette fører til at hevelsen (ødemet) i slimhinnen blir mindre, betennelsescellene (inflammasjonsceller) blir færre, slimproduksjonen avtar og at spasmen i bronkialmuskulaturen avtar. Slike legemidler virker dermed på den sene fasen av astmautviklingen.

Andre astmamedisiner

Astmamedisiner kan også tas som tabletter. Som tilleggsbehandling brukes leukotrien-antagonister Slike legemidler hemmer sammentrekning av glatt muskulatur i bronkiene i tillegg til å også ha en betennelsesdempende effekt. Teofyllin virker hovedsakelig ved å påvirke den glatte muskulaturen i bronkiene. Nøyaktighet med doseringen av teofyllin-preparater er vesentlig for å oppnå en god symptomlindrende effekt uten alvorlige bivirkninger.

Ved alvorlig allergisk astma kan det være aktuelt å benytte seg av biologiske legemidler (et såkalt monoklonalt antistoff). Slike legemidler virker ved å blokkere immunoglobulin (IgE) som produseres i kroppen og som er viktig ved utviklingen av allergisk astma. Et slikt legemiddel er omalizumab. Dette er imidlertid en avansert behandling. Det må injiseres og er svært kostbart.

Inhalasjonsveiledning

Inhalasjonsveiledning er en tjeneste som tilbys i apotek til både nybegynnere og mer erfarne brukere av inhalasjonsmedisiner. Hensikten er å øke effekten av astamedsinene ved å ha riktig inhalasjonsteknikk og korrekt bruk av astmamedisinene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Legemiddelverket: Inhalasjonsveiledning. Hva er hensikten og hvordan foregår det?

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg