Gangsyn er det å ha godt nok syn til at man kan orientere seg og bevege seg rundt omkring.

Faktaboks

Også kjent som
romsyn

I praksis forutsetter dette først og fremst at synsfeltet er tilnærmet normalt. Selv om for eksempel lesesynet er nedsatt på grunn av maculadegenerasjon, vil gangsynet eller romsynet likevel kunne være godt, da netthinnen for øvrig er intakt.

Et fungerende gangsyn er viktig for alle, men særlig for eldre. Eldre uten slik synsevne blir lett passivisert og er dessuten utsatt for fallskader.

Et fullgodt gangsyn innebærer at man også har et normalt dybdesyn, og et slikt stereoskopisk syn krever at de to øynene rettes mot det samme punkt. Med øvelse og erfaring vil imidlertid også enøyde personer kunne ha et rimelig bra dybdesyn, noe som er til stor hjelp for eksempel når man går i trapper og i ulendt terreng, eller når man skal skjenke kaffe i en kopp.

Overført betydning

Begrepet gangsyn brukes også ofte i overført betydning. Man kan for eksempel si at en person mangler gangsyn i en bestemt sak, og med det mene at personen viser dårlig vurderingsevne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg