gastrin

Artikkelstart

Gastrin er et hormon som dannes i de såkalte G-cellene i slimhinnen i den nederste delen av magesekken. Gastrin går over i blodet og overføres videre til kjertlene i resten av magesekken, som dermed stimuleres til å produsere saltsyren som inngår i magesaft.

Faktaboks

Uttale
gastrˈin

Gastrinproduksjonen stimuleres av matinntak, slik at produksjonen av magesyre øker og fordøyelsen av mat kan starte. Spesialiserte celler i slimhinnen i magesekken, parietalcellene, påvirkes av gastrin, direkte – og via et annet hormon – histamin – til å øke produksjonen av syre.

Gastrinproduksjonen kontrolleres av syrenivået i magesekken, ved at syre hemmer produksjonen av gastrin. Dette innebærer blant annet at medikamenter som hemmer syreproduksjonen tar bort denne kontrollmekanismen og kan føre til forhøyet gastrinproduksjon. Spesielle svulster som produserer gastrin (gastrinomer), gir ukontrollert syreproduksjon og betydelig risiko for utvikling av magesår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg