Gastrin er et hormon som dannes i de såkalte G-cellene i slimhinnen i den nederste delen av magesekken. Gastrin går over i blodet og overføres videre til kjertlene i resten av magesekken, som dermed stimuleres til å produsere saltsyren som inngår i magesaft.

Faktaboks

Uttale
gastrˈin

Gastrinproduksjonen stimuleres av matinntak, slik at produksjonen av magesyre øker og fordøyelsen av mat kan starte. Parietalceller er spesialiserte celler i slimhinnen i magesekken som påvirkes av gastrin både direkte og via hormonet histamin til å øke produksjonen av syre.

Gastrinproduksjonen kontrolleres av syrenivået i magesekken ved at syre hemmer produksjonen av gastrin. Dette innebærer blant annet at medikamenter som hemmer syreproduksjonen tar bort denne kontrollmekanismen og kan føre til forhøyet gastrinproduksjon. Spesielle svulster som produserer gastrin (gastrinomer), gir ukontrollert syreproduksjon og betydelig risiko for utvikling av magesår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg