Fritt histamin har ei lang rad ulike verknader. Først og fremst gir histamin utviding av dei minste blodårane (kapillærane) og samantrekning av glatte musklar som vi har i tarmen og luftvegane. Utvidinga av kapillærane fører i sin tur til at blodtrykket vert lavare i dei sentrale delane av blodomløpet, og personen kan gå i sjokk. Denne verknaden av histamin vert motverka av adrenalin. Kjertlar i luftvegane og spyttkjertlane vert stimulerte av histamin. Histamin tek også del i kontrollen av magesaftsekresjonen. Sprøyter ein histamin inn i huda, vert den raud i det lokale området på grunn av utviding av dei små blodårane. Kløe er ein verknad av histamin.
Giftene hos mange insekt (bier, kveks, maur) inneheld histamin. Histamin finst også i fleire planter, mellom anna brennesle. I sjeldne tilfeller kan histamin bli danna frå histidin når bakteriar veks i enkelte matvarer, spesielt fisk (særleg tunfisk, makrell og sild). Dersom ein et slik dårleg lagra fisk, kan dette føre til symptom på forgiftning. Desse symptoma liknar på ein matallergisk reaksjon (histaminforgiftning, engelsk: scombroid poisoning).
Kommentarer (2)
skrev Terje Svardal
Koplinga til amin fører til feil artikkel.
skrev Martinus Løvik
Takk! Det var feil 'amin', ja. Har nå retta koblinga, så den er til 'biogene aminer'.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.