Histamin er et nitrogenholdig stoff (amin) som finnes lagret i de fleste vev, særlig i underhuden, langs tarmene, i luftveiene og i en bestemt type hvite blodceller. Disse cellene kalles basofile granulocytter, men vandrer også ut i vevene og kalles der mastceller. Histamin frigjøres ved allergiske reaksjoner, som matallergi, høysnue, astma og elveblest.

Histamin dannes enzymatisk fra aminosyren  histidin, og brytes også ned enzymatisk. Histamin lagres først og fremst i de to celletypene nevnt foran, altså mastceller og basofile granulocytter. Ved skader på vevet eller ved allergiske reaksjoner blir histamin (og enkelte andre stoffer) frigjort fra mastcellene og de basofile granulocyttene.

Fritt histamin har en rekke forskjellige virkninger, men først og fremst forårsaker det utvidelse av de minste blodårene og sammentrekning av glatte muskler. Utvidelsen av kapillarene fører i sin tur til at blodtrykket synker i de sentrale delene av kretsløpet, og personen kan gå i sjokk. Denne virkningen av histamin kan motvirkes av adrenalin. Kjertler i luftveiene og spyttkjertlene stimuleres av histamin. Histamin har også med kontrollen av magesaftsekresjonen å gjøre. Sprøytes histamin inn i huden, forårsaker det lokal rødhet på grunn av utvidelse av de små blodårene.

Giftene hos mange insekter (bier, veps, maur) inneholder histamin. Det forekommer også i flere planter, blant annet brennesle. I sjeldne tilfeller kan histamin dannes fra histidin når bakterier vokser i bestemte matvarer, spesielt fisk (særlig tunfisk, makrell og sild). Spises slik dårlig lagret fisk, kan dette utløse forgiftningssymptomer som ligner en matallergisk reaksjon (histaminforgiftning, engelsk: scombroid poisoning).

Medikamenter som motvirker histamin, brukes ved allergiske reaksjoner. Histamin bindes til reseptorer (mottakermolekyler) på celleoverflaten, hvoretter virkningen utløses. Det finnes forskjellige reseptorer på forskjellige typer celler. Antihistaminpreparatene virker ved at de blokkerer bindingen av histamin til histaminreseptorene, og de brukes hovedsakelig ved allergiske sykdommer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.