CRISPR er en genteknologisk metode der man gjør målrettede endringer i DNA i celler og organismer – såkalt genredigering. Forskningen begynte så smått i 1980-årene, med særlig viktige funn i 2010-årene. I 2020 ble Nobelprisen i kjemi tildelt to av bidragsyterne: Emmanuelle Charpentier og Jennifer Doudna.
Faktaboks
- Uttale
-
kr'ispr
- Etymologi
- forkortelse for engelsk Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats
CRISPR er egentlig navnet på en type DNA-sekvenser som finnes i en rekke bakterier og andre mikroorganismer (prokaryoter) kalt Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats. Disse utgjør en del av mikroorganismenes immunforsvar. Disse molekylene fra mikroorganismenes immunforsvar brukes som verktøy i den genteknologiske metoden.
CRISPR-metoden er enklere og billigere å bruke enn andre genteknologiske metoder. I tillegg gjør den det mulig å lage flere typer endringer enn med andre metoder, og flere endringer parallelt i samme celle. CRISPR-metoden skiller seg også fra mange andre metoder ved at den fungerer i alle typer organismer og celler.
En forutsetning for å redigere gener med CRISPR er at man vet sekvensen på DNA-et man vil endre. Det er også nødvendig å ha en god metode for å levere de aktive molekylene inn i cellene som skal endres. Hva som fungerer best, avhenger blant annet av hvilken type celle som skal redigeres, og hvilket bruksområde det er snakk om.
CRISPR-metoden brukes i forskning, medisin, matproduksjon, industriell bioteknologi og naturbevaring.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.