Knock-out-mus er en genetisk modifisert mus der man på kunstig vis har erstattet et normalt gen med en defekt variant av genet. På denne måten slår man ut genets funksjon.

Knock-out-mus gir forskerne mulighet til å undersøke funksjonen til et bestemt gen ved å studere hva som skjer når genet ikke er aktivt. Mus er en mye brukt modellorganisme.

Metode

Teknikken baserer seg på at man i en embryonal stamcelle erstatter et normalt gen med et defekt gen. Her benytter man seg av såkalt homolog rekombinasjon, en prosess i cellekjernen knyttet til DNA-reparasjon.

Den embryonale stamcellen settes så inn i et svært tidlig fosterstadium (blastocyst), som deretter settes inn i livmoren til en hunnmus. Ved videre avl fremkommer mus der begge alleler i det aktuelle genparet er defekte. Det er laget knock-out-mus for et stort antall ulike gener. Ved å krysse disse musestammene med hverandre, kan man lage mus som er defekte på flere gener samtidig (dobbel-knockouts, trippel-knockouts og så videre).

I stedet for å sette inn et helt defekt gen kan man erstatte det normale genet med et gen som vil bli avlest, men som allikevel koder for et protein med en helt eller delvis endret sammensetning (aminosyresekvens) sammenliknet med den naturlige utgaven. Dette kalles knock-in-teknikk.

I tillegg finnes det metoder som innebærer at genet settes ut av spill kun i bestemte vev eller celletyper, mens det fungerer normalt ellers i kroppen. Dette kalles kondisjonelle knockouts.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg